Αυτή είναι η Νίκαια που αγαπάμε!!!!
O Αρμένης Μιράν Κουρουνλιάν και τα παροδοσιακό του εργαστήριο παστουρμά στην Παλαιά Κοκκινιά!
Μία από τις πλέον δημιουργικές ιστορίες προσφύγων είναι αυτή του Μιράν Κουρουνλιάν, που από κυνηγημένος Αρμένιος , κατάφερε μετά τα πρώτα δύσκολα βήματα της εγκατάστασής του στην Ελλάδα, να δημιουργήσει με πολλούς κόπους μία επιχείρηση που το εμπορικό της όνομα «ΜΙΡΑΝ» είναι πια ευρέως γνωστό στον τομέα των αλλαντικών, ακολουθώντας τα βήματα του ιδρυτή της.
Ο Μιράν Κουρουνλιάν καταγόμενος από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, το 1915 λόγω της γενοκτονίας των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης , αρχίζει την περιπλάνησή του και από την Κωνσταντινούπολη και περνάει στη Χίο. Λόγω των γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922 καταφεύγει στην προσφυγούπολη της Παλιάς Κοκκινιάς.
Θυμίζουμε ότι ο θεμέλιος λίθος στην Κοκκινιά μπήκε την 18η Ιουνίου 1923 και 6.390 οικογένειες στεγάσθηκαν σε 4.484παραπήγματα, ενώ την περίοδο 1924-1925 στεγάζονται 45.000 οικογένειες σε 10.000 δωμάτια.
Ο Μιράν άρχισε να παράγει αυτό που ήξερε για να επιβιώσει : παστουρμά και σουτζούκι με την παραδοσιακή συνταγή από την Καισάρεια …
Ίδρυσε μια μικρή οικοτεχνία στην Παλιά Κοκκινιά (το εργαστήριο ήταν μέχρι πρόσφατα εκεί και τώρα μεταφέρθηκε στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στα σύνορα με τη Νίκαια , στην οδό Κανάρη )
Σύντομα δημιούργησε ένα κατάστημα στην οδό Ευριπίδου 45 μόλις τριών τετραγωνικών μέτρων που χωρούσε μόνο εκείνος και ο πελάτης ενώ έξω περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους
Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει αυτό το κατάστημα ,λειτουργεί και άλλο στην στη οδό Τσαμαδού 2 Πειραιά. Το εργαστήριο όμως παραμένει πάντα στο Δήμο μας για να θυμίζει τη προσφορά των προσφύγων σε αυτόν τον τόπο σε τόσους τομείς της κοινωνικής ζωής
Τότε ο παστουρμάς γινόταν από καμήλα σήμερα και από βουβάλια, αρνιά και κυρίως μοσχάρια .
Η σκυτάλη περνάει στον γιό του Μιράν, Μπέδρο και ακολούθως στα εγγόνια του Μιράν, που είναι ο συνονόματος Μιράν και ο Κρικόρ ..
(Με στοιχεία από την ιστοσελίδα της επιχείρησης)
Ειρήνη Καλογήρου – Γ2



