Γιώργος Λέντζας

lentzas

stauridou

ΜΑΓΔΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Σπουδάσατε δημοσιογραφία και επικοινωνία. Αυτό ήταν το όνειρό σας;

Δεν ήταν απαραίτητα το όνειρό μου, νομίζω είναι αρκετά δύσκολο ένα παιδί να ξέρει τι θα κάνει στο υπόλοιπο της ζωής του από αυτήν την ηλικία. Παρόλα αυτά μου άρεσε η σχολή, επειδή συνδύαζε γνώσεις πολλών πεδίων που με ενδιαφέρουν, πολιτική επιστήμη, κοινωνική ψυχολογία και φυσικά σου μαθαίνει τη μεθοδολογία της έρευνας. Ακόμα και να μην δουλέψω ποτέ ως δημοσιογράφος, στην καθημερινότητά μου βλέπω όλα αυτά που έχω κερδίσει από το Πανεπιστήμιο.

 

Ποια θεωρείτε σημαντικότερη διαφορά στις δύο χώρες ως προς το εκπαιδευτικό τους σύστημα;

Θα έλεγα ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια έχουν αρκετά καλό επίπεδο και πολύ βαθύ γνωστικό αντικείμενο. Αρκετά μαθήματα που διδάσκονται εδώ στο βασικό πτυχίο, έξω διατίθενται στα μεταπτυχιακά. Επίσης, και το επίπεδο των καθηγητών εδώ είναι πολύ καλό, όχι όλων εννοείται, αλλά μπορώ να θυμηθώ αρκετούς καθηγητές που με επηρέασαν και είχαν τον ρόλο του δασκάλου στη ζωή μου. Σε αυτό που μας ξεπερνούν τα Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, δυστυχώς, είναι το επίπεδο των υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθώς επίσης η οργάνωσή τους.

 

Η Ελληνική τηλεόραση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας;

Όχι απαραίτητα, τουλάχιστον στη μορφή που έχει σήμερα, αλλά προσπαθώ μέσα από τις δουλειές μου να το αλλάξω λίγο λίγο. Δυστυχώς, βλέπουμε στην τηλεόραση ότι όσο χειρότερο, κουτσομπολίστικο και ρηχό είναι ένα προϊόν, τόσο περισσότερο πουλάει. Εμείς ως τηλεθεατές θα πρέπει να απορρίψουμε αυτήν την τηλεόραση, για να μην έχει κανείς, από όσους δουλεύουν εκεί, το άλλοθι να ισχυριστεί ότι τη ζητάει το κοινό. Πάντως, υπάρχουν άνθρωποι στην τηλεόραση, και μπροστά και πίσω, που προσπαθούν να την κάνουν να πάει μπροστά.

 

Ποια εμπειρία από τα ταξίδια σας θα σας μείνει αξέχαστη;

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια συγκεκριμένη, γιατί ακόμα και ένα ταξίδι που δεν είναι αυτό που επιζητάς, στο τέλος έχει κάτι να σου δώσει. Σίγουρα ξεχωρίζω τα μέρη με πλούσια φύση και ιδιαίτερο τοπίο που κάνουν και το πιο μικρό ταξίδι περιπέτεια. Τέτοια μέρη είναι για παράδειγμα η Παταγονία, η Χαβάη, η Ισλανδία και ο Καναδάς.

 

Πραγματοποιήσατε το ταξίδι των ονείρων σας;

Θα έλεγα πως ναι, αλλά συνειδητοποίησα πως μόλις το έκανα αυτόματα κάτι άλλο ήρθε και πήρε τη θέση του ταξιδιού των ονείρων μου. Είναι στη φύση του ανθρώπου, μόλις επιτύχει κάτι, να θέτει τον επόμενο στόχο.

 

Διάβασα ότι ταξιδέψατε στην Αμερική με ωτοστόπ. Θα παροτρύνατε έναν νέο/ μια νέα να γυρίσει τον κόσμο με ωτοστόπ;

Σίγουρα είναι ένα επόμενο level ταξιδιού, που χρειάζεται εμπειρία και αντίληψη. Έχει να προσφέρει συγκινήσεις και ομορφιές που προκύπτουν μέσα από την αντιξοότητα. Όταν ταξιδεύεις με ωτοστόπ, μαθαίνεις να εκτιμάς τη στιγμή, την έννοια του χρόνου και της απόστασης και την καλοσύνη του κόσμου. Κάντε ένα τεστ για να καταλάβετε αν σας ταιριάζει. Πάτε ένα καλοκαίρι στην Ικαρία με σκοπό να μετακινηθείτε μόνο με ωτοστόπ. Εκεί όλοι οι ντόπιοι είναι καλοσυνάτοι και πάντα σταματούν για να σε πάρουν. Αν σας αρέσει αυτή η διαδικασία και τη βρίσκετε ενδιαφέρουσα, τότε αυτή η εξτριμ μορφή ταξιδιού είναι για εσάς.

 

Θα μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή στους αναγνώστες μας;

Όσο κλισέ και αν σας ακούγετε, όσο πιο νέος είσαι, τόσο περισσότερη δύναμη έχεις να αλλάξεις τον κόσμο. Αγαπήστε τη γνώση, κρατήστε την περιέργειά σας ζωντανή και όλα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Καμιά φορά τα παιδιά πιστεύουν ότι, αν για παράδειγμα δεν καταφέρουν να περάσουν στις Πανελλήνιες, αυτόματα χάνουν το κίνητρό τους. Μπορώ να σας πω στην πράξη, ότι τότε ξεκινούν όλα! Το ταξίδι της γνώσης κρατάει μια ολόκληρη ζωή, δε χωράει μέσα σε τέσσερα πανεπιστημιακά χρόνια μόνο!

 

Top