ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Γεια σας.

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για ένα διαφορετικό θέμα: τις Απόκριες. Οι Απόκριες είναι ένα ιταλικό έθιμο οπού σε κάθε χώρα το γιορτάζουμε διαφορετικά. Στην Ελλάδα το γιορτάζουμε με στολές, πάρτι και φίλους. Στολιζόμαστε με μάσκες τρομακτικές και αστείες.

Οι Απόκριες γιορτάζονται διαφορετικά στους διαφορετικούς  πολιτισμούς, με διαφορετικά έθιμα. Στην Βενετιά το γιορτάζεται με όμορφα καρναβάλια και πλούσιες ενδυμασίες, χορούς, τραγούδια και γέλια .

ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Το Γαϊτανάκι -γαϊτάνι ( έθιμο αποκριάς )
Από τα λίγα έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το γαϊτάνι είναι που δένει απολυτά με το χρώμα και το κέφι της αποκριάς . Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς
Ασίας.

Η δεξιοτεχνία των χορευτών άλλα και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας το κάνουν αξιαγάπητο.

Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κράτα ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομα τους στο έθιμο.

Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Ο ένας χορευτής περνάει τη μια φορά μέσα και την άλλη από έξω από τον άλλον και έτσι οι κορδέλες πλέκονται πολύχρωμες πάνω στο κοντάρι δημιουργώντας διάφορα χρωματιστά σχέδια. Πιθανόν αυτός ο κυκλικός χορός να υποδηλώνει τον κύκλο της ζωής, από την χαρά στην λύπη, από τον χειμώνα στην άνοιξη, από την ζωή στον θάνατο και το αντίθετο.

 

 

Πληροφορίες συνέλεξε η Κωνσταντίνα από www.elw.wikepedia.org, www.argiro.gr, www-mixanitoyxronou.gr, www.wordeference.com.

Υποβολή απάντησης