Οι μύθοι για την γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακή συνέχεια

Δρομείς στον Στάδιο δρόμοΟ μύθος του Θηβαίου Ηρακλή

Σύμφωνα με αυτόν το μύθο, οι Ολυμπιακοί Αγώνεςάρχισαν από τον μυθικό Ηρακλή, ο οποίος καταγόταν από τη Θήβα και είναι πασίγνωστος για τους δώδεκα άθλους του. Σε έναν απ” αυτούς, ο Ηρακλής έπρεπε να καθαρίσει την “Ηλιδα από την κοπριά των κοπαδιών του βασιλιά Αυγεία. Άλλαξε, λοιπόν, τη ροή των ποταμών Αλφειού και Πηνειού στην πεδιάδα και κατάφερε να καθαρίσει σε μια μέρα τόσο τους στάβλους όσο και τα λιβάδια της Ίλιδας. Για να γιορτάσει τη νίκη του, οργάνωσε αγώνες στην Ολυμπία. Λέγεται, μάλιστα, ότι νίκησε στην πάλη και στο παγκράτιο και καθιέρωσε ως έπαθλο την αγριελιά. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διεξάγονταν κάθε 4 χρόνια στην Ολυμπία και ήταν αφιερωμένοι στον θεό Δία. Σε αυτούς τους αγώνες συμμετείχαν αθλητές από όλες τις ελληνικές πόλεις. Στην αρχαία Ελλάδα, λοιπόν, γίνονταν αθλητικοί αγώνες κατά τη διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, προς τιμήν θεών και ηρώων.

 

Ο μύθος του Ιδαίου Ηρακλή

Σύμφωνα με τον μύθο αυτό, ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ο Ιδαίος Ηρακλής. Καταγόταν από την Κρήτη και είχε 4 αδελφούς, τους Δακτύλους ή Κουρήτες, οι οποίοι αναφέρονται ως οι εφευρέτες της σιδηρουργίας, με καταπληκτικές τεχνικές ικανότητες. Σε αυτούς είχε αναθέσει η Ρέα τη φύλαξη του νεογέννητου Δία στο βουνό Ίδη της Κρήτης, ώστε να τον προστατέψουν από τον πατέρα του Κρόνο, ο οποίος έτρωγε όλα του ταπαιδιά. Ο μύθος αναφέρει ότι ο Ιδαίος Ηρακλής επισκέφτηκε με τους αδελφούς του την Ολυμπία. Το γεγονός αυτό δείχνει τις εμπορικές σχέσεις τις οποίες διατηρούσαν οι δύο πόλεις και εξηγεί γιατί οι αγώνες αυτοί ήταν αφιερωμένοι στο θεό Δία. Για να διασκεδάσει με τους αδελφούς του, μέτρησε μία απόσταση με τα βήματά του και την ονόμασε στάδιο. Τα αδέλφια του έτρεξαν στο στάδιο. Αυτός που τερμάτισε πρώτος ανακηρύχτηκε νικητής. Το βραβείο, το οποίο έδωσε ο Ιδαίος Ηρακλής στον νικητή, ήταν ένα στεφάνι αγριελιάς και σύμφωνα με αυτό το μύθο θεωρείται και ο πρώτος διοργανωτής των «Ολυμπίων».

 

 

Ο μύθος του Πέλοπα και της Ιπποδάμειας

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι ιδρυτής των αγώνων ήταν ο Πέλοπας, γιος του βασιλιά Ταντάλου, από τη Μικρά Ασία. Ο Πέλοπας νίκησε σε αρματοδρομία το βασιλιά Οινόμαο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι όποιος τον νικούσε στις αρματοδρομίες θα παντρευόταν την κόρη του. Έτσι, ο Πέλοπας παντρεύτηκε την κόρη του Οινομάου Ιπποδάμεια και έγινε βασιλιάς τηςΠελοποννήσου, στην οποία έδωσε το όνομά του.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης