
Τα μελομακάρονα αποτελούν το κατεξοχήν γλύκισμα των Χριστουγέννων. Η λέξη έχει αρχαιοελληνική προέλευση. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία», που σημαίνει «νεκρώσιμο δείπνο. Μάλιστα, η λεγόμενη “μακαρία” αποτελούσε ένα είδος “ψυχόπιτας”, το οποίο είχε οβάλ σχήμα, βασισμένο στο σιτάρι, και προσφέρονταν στους παρευρισκόμενους, μετά τη νεκρώσιμη τελετή.
Με το πέρασμα των αιώνων οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να περιλούζουν την πίτα αυτή με μέλι, για να γίνει πιο απολαυστική, και η μακαρία έγινε πλέον η «μελο-μακαρία». Με το γλυκό αυτό πιτάκι έκαναν προσφορές προς τους θεούς του Κάτω Κόσμου, για να τους εξευμενίσουν.
Περνώντας η συνταγή στα χρόνια του Βυζαντίου, αποκόπηκε απ’ τα ταφικά έθιμα και η κατανάλωσή της μελωμένης πίτας συνδέθηκε με τις μέρες του δωδεκαημέρου (Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων).
Οι Λατίνοι, και αργότερα οι Ιταλοί, χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon».
ΣΥΝΤΑΓΗ
2 φλιτζ. ελαιόλαδο
3 κ. σ. ζάχαρη
1 φλιτζ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 κ. γ. κοφτή σόδα
2 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γ. κανέλα σκόνη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ. γ. κανέλα
½ κ. γ. γαρύφαλλο
Για το πασπάλισμα:
3 φλιτζ. καρύδια, κοπανισμένα
1 1/2 κ. σ. κανέλα σκόνη
1/2 φλιτζ. σουσάμι καβουρδισμένο
Για το σιρόπι:
2 φλιτζ. ζάχαρη
2 φλιτζ. μέλι θυμαρίσιο
2φλιτζ. Νερό
ΒΛΑΤΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, 3ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, Β5