Τσιρονόπιτα Λαγκαδά – Παραδοσιακή συνταγή

Αποτυπώνει την τοπική παράδοση και εμφανίζει την ευρηματικότητα των κατοίκων να αξιοποιήσουν όλα τα προϊόντα της περιοχής τους δηλαδή  ψάρια από τη λίμνη και λαχανικά.

Υλικά για 4 μερίδες:

Ζύμη:

1/2 κιλό αλεύρι

1 κούπα νερό

1 κουταλιά της σούπας ξύδι

αλάτι, μαύρο πιπέρι

Γέμιση:

1 κιλό πράσα

1 κιλό τσιρόνια

1 κουταλιά της σούπας κόκκινο πιπέρι γλυκό

1 κούπα λάδι

Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το ξύδι και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μπαλάκια.
Τσιγαρίζουμε στο μισό λάδι τα πράσα, τα οποία τα έχουμε ψιλοκόψει σε πολύ μικρά κομματάκια και προσθέτουμε το μαύρο πιπέρι. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και τα ζεματάμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί. Από τη ζύμη ανοίγουμε ένα φύλλο σε μέγεθος μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού και το τοποθετούμε στο ταψί. Το τμήμα του φύλλου που περισσεύει το κρατάμε για να καλύψουμε τα άλλα φύλλα που θα τοποθετήσουμε αργότερα. Ανοίγουμε μετά ένα φύλλο στο μέγεθος του ταψιού και το τοποθετούμε στη βάση.
Ανοίγουμε σε φύλλα το υπόλοιπο ζυμάρι, τα λαδώνουμε, τα κάνουμε πλεξούδες και τα τοποθετούμε στην περίμετρο του ταψιού, με τρόπο που να δημιουργείται κενό στο κέντρο. Με το τμήμα του πρώτου φύλλου που περισσεύει καλύπτουμε τα πλαϊνά φύλλα. Στο κέντρο, στον κενό χώρο τοποθετούμε τα πράσα και από πάνω τα τσιρόνια. Προσθέτουμε το λάδι και μία κουταλιά κόκκινο πιπέρι. Ψήνεται σε φούρνο για 75 λεπτά σε θερμοκρασία 150°C.
Κόβεται σε τριγωνικά κομμάτια και αποτελεί πλήρες πιάτο με το «ψωμαδάκι» – βάση της πίτας-, για ψωμί και το πράσο με τα ψαράκια για φαγητό.

Σερβίρεται με κόκκινο κρασί.

Η συντακτική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Λαγκαδά