Συνταγή του εδέσματος της «ΒΑρβάρας»

20241204_092704 20241204_092712

  Υλικά συνταγής  

250 g σιτάρι

2.3 λίτρα νερό

150-200 g ζάχαρη

200 g σταφίδες ξανθές

200 g σουσάμι

200 g καρύδια

200 g αμύγδαλα λευκά

200 g σύκα ξερά

125 g μήλα ξερά

Κανέλα

 

Εκτέλεση 

 

  1. Γεμίζω την κατσαρόλα με νερό για να ζεσταθεί.
  2. Χοντροκόβω τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα σύκα και τα μήλα και τα βάζω στην άκρη.
  3. Ξεπλένω και βράζω το σιτάρι 30 λεπτά, στο νερό της κατσαρόλας που έχει ήδη ζεσταθεί.
  4. Καβουρδίζω το σουσάμι σε ένα ταψί πάνω την ξυλόσομπα.
  5. Μόλις κρυώσει το σουσάμι, το σπάω στο γουδί.
  6. Πολτοποιώ το μισό από το βρασμένο σιτάρι στο μπλέντερ και το ρίχνω στην κατσαρόλα.
  7. Προσθέτω τα σύκα, τα μήλα, τα αμύγδαλα, τα μισά καρύδια, το μισό σουσάμι και την ζάχαρη και τα βράζω τουλάχιστον 20 λεπτά.
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύω τα υπόλοιπα καρύδια και το σουσάμι με κανέλα και ανακατεύω καλά. Πασπαλίζω με αυτά την Βάρβαρα.