Κρόκος κοζάνης (ή σαφράν)
Ο κρόκος προέρχεται από τα λεπτά, πορτοκαλί-κόκκινα στίγματα που έχουν τα μοβ λουλούδια του φυτού. Βασικά συστατικά του είναι η κροκίνη, η κροκετίνη (στις οποίες οφείλεται το χρώμα του), η πικροκροκίνη και η σαφρανάλη, που ανήκουν στα καροτενοειδή και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η δράση είναι πολύτιμη, αφού φαίνεται πως προστατεύει τον οργανισμό απέναντι στις ελεύθερες ρίζες. Ο κρόκος περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6, νιασίνης και ριβοφλαβίνης, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Πρόσληψη μέχρι 1-1.5 γραμμάριο θεωρείται ασφαλής, ενώ για πάνω από 5 γραμμάρια την ημέρα είναι τοξικός. Αντεδείκνυται σε άτομα με νεφρική ή ηπατική νόσο.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.



