Ελιά
Γνωρίζουμε ότι το λάδι της ελιάς έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιά. Ότι το παρθένο λάδι κι οι φρέσκιες ελιές είναι τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και σε βασικά μέταλλα, άρα πολύτιμες στον οργανισμό μας.
Οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο γύρω στα 3000 π. Χ. στο μαγείρεμα και για να αλείφουν τα μαλλιά και το δέρμα τους.
Τα φύλλα είναι αντισηπτικά, στυπτικά, ηρεμιστικά και αντιπυρετικά. Το αφέψημα των φύλλων και της φλούδας είναι αποτελεσματικό φάρμακο για τον πυρετό και αν το κάνουμε πιο πυκνό το πίνουμε για τους πόνους των ρευματισμών και των αρθριτικών.
Αμερικάνοι γιατροί χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως καταπραϋντικό και σπασμολυτικό σε κολικούς των νεφρών.
Η φρέσκια φλούδα της ελιάς και τα χλωρά φύλλα της βοηθούν να κατέβει η αρτηριακή πίεση (έτσι είναι πολύτιμα για όποιον έχει υπέρταση.) Βράζουμε 50 γραμ. φλούδα ή 200 γραμ. φύλλα σε μισό λίτρο νερό, το σουρώσουμε, το αφήσουμε να κρυώσει και πίνουμε από ένα κρασοπότηρο τρεις φορές την ημέρα, μετά το φαγητό.
Το (παρθένο) λάδι της ελιάς αυξάνει την έκκριση χολής (όταν πίνουμε ένα κουτάλι της σούπας πρωί και βράδυ) και ανακουφίζει, βοηθώντας τις συστολές του εντέρου. Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερίνης. (Αν το ανακατέψουμε με λίγο χυμό λεμονιού πίνεται ευκολότερα).
Επίσης το παρθένο ελαιόλαδο περιορίζει τη δυσκοιλιότητα όταν πίνουμε κάθε πρωί, νηστικοί, ένα κουταλάκι.
Το ελαιόλαδο βοηθάει πολύ σε εγκαύματα, στις ραγάδες της εγκυμοσύνης, σε κάθε μελάνιασμα του δέρματος, σε τσιμπήματα εντόμων και για να καταπραΰνει τη φαγούρα.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.



