Σκόρδο
Το σκόρδο ίσως είναι το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιωτικό που υπάρχει. Το χρησιμοποιούσαν οι στρατιώτες στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο όταν δεν είχαν πενικιλίνη. Η ουσία που χαρίζει στο σκόρδο τις αντιβιοτικές του ιδιότητες ονομάζεται allicin και που δίνει και τη χαρακτηριστική του μυρωδιά. Επιστημονική μελέτη του1999 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σκόρδο έχει αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντι-ιικές ιδιότητες. Το να τρίψετε μερικές σκελίδες σκόρδο σε ζεστό νερό και να το πιείτε, όσο άσχημο και αν ακούγεται, είναι μια καλή πρώτη αντιμετώπιση όταν νιώθετε την επικείμενη έναρξη κρυολογήματος.
Αντισηπτικό του εντέρου και των πνευμόνων. Βακτηριοκτόνο και αντιβιοτικό. Σε χώρες που ο τύφος και η χολέρα βρίσκονται συχνά σε έξαρση, οι κάτοικοι τρώνε πάντα σκόρδα με το φαγητό τους για πρόληψη. Τονωτικό για την καρδιά, τις κυκλοφορικές ανωμαλίες, ταχυκαρδίες και σε αρτηριοσκλήρωση. Διαλύει το ουρικό οξύ και χαλαρώνει τους κιρσούς. Προλαβαίνει τα αρθριτικά και τη δημιουργία πέτρας νεφρών
Είναι ορεκτικό και τονώνει τη λειτουργία της πέψης. Μας προφυλάσσει από δυσκοιλιότητα, διεγείροντας την έκκριση πεπτικών υγρών. Ρυθμίζει την ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Αντικαρκινικό του παχέος εντέρου. Εξαφανίζει κάλους και κότσια. Επουλώνει πληγές, διαλύει πρηξίματα, αποστήματα, κύστες. Επίσης χρησιμοποιείται σε τσιμπήματα από σφήκες, κουνούπια, σκορπιούς .
Μπορούμε να κοπανίζουμε δυο σκελίδες και να αλείφουμε με αυτές και με λίγο παρθένο ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο μαϊντανό μια λεπτή φέτα ψωμί (που θα το τρώμε).
Για τους κάλους (ή κόβουμε στη μέση μια σκελίδα) και τη βάζουμε κατάπλασμα επί 3 λεπτά κάθε βράδυ, για δυο βδομάδες.
Σε τσιμπήματα από έντομα, σφήκες κ.α. βγάζουμε το κεντρί και αλείφουμε την πληγή με κοπανισμένο σκόρδο.
Αν κοπανίσουμε σκόρδο και το ζυμώσουμε με βαζελίνη ή λίπος και λάδι, κάνουμε μια αλοιφή που τη λένε στη Γαλλία «μουστάρδα του διαβόλου». Με αυτή διαλύονται οι μώλωπες και τα πρηξίματα, που δεν είναι μελανιασμένα.
Αν βάλουμε φρέσκια φλούδα σκόρδου στο κριθαράκι του ματιού, θα εξαφανιστεί χωρίς να μαζέψει πύο.
Για να εξουδετερώσουμε τη μυρωδιά του σκόρδου μασάμε 2-3 κόκκους καφέ ή μερικούς σπόρους γλυκάνισου ή ένα κλωναράκι μαϊντανό ή ένα μήλο, ή κάρδαμο.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.



