Οι 3 Ιεράρχες

Με τον όρο τρεις Ιεράρχες, αναφερόμαστε σε τρεις διακεκριμένους Αγίους και Θεολόγους, και πιο συγκεκριμένα στον Μέγα Βασίλειο, στον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και στον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό. Η ημέρα των τριών ιεραρχών είναι μαζί με του Αγίου Πνεύματος, δύο γιορτές αφιερωμένες στο πνεύμα και στα γράμματα και για αυτό είναι συνδεδεμένα με τον χώρο της εκπαίδευσης.

Mέγας Βασίλειος: Γεννήθηκε στην Καισαρεία της Καππαδοκίας το 329 μΧ. Σπούδασε Ρητορική, Γραμματική, Αστρονομία, Φιλοσοφία, Ιατρική και Γεωμετρία. Διακρίθηκε για την αφοσίωση του στην ορθόδοξη πίστη μας αλλά και για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο, μοιράζοντας όλη την περιουσία του στους φτωχούς. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα, ένα πολύ μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα, που περιλάμβανε νοσοκομεία, ορφανοτροφείο, ξενώνες, γηροκομείο και είχε σκοπό τη δωρεάν περίθαλψη.

Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας. Σπούδασε Ρητορική και θεολογία και μετά έζησε σε διάφορα μοναστήρια. Έγραψε πολλά βιβλία καθώς και την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας μας. Εκφωνούσε ωραίους θρησκευτικούς λόγους. Ο κόσμος έλεγε χαρακτηριστικά ότι από το στόμα του « έρεε χρυσός » και έτσι ονομάστηκε Χρυσόστομος. Εξορίστηκε στον Πόντο και μετά στην Αρμενία, όπου και πέθανε εξασθενημένος σε ηλικία 62 χρονών.

Γρηγόριος ο Θεολόγος: Γεννήθηκε στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας το 329 μΧ. και σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της εποχής του. Μετά τις σπουδές του έμεινε για δέκα χρόνια στη Αθήνα διδάσκοντας ρητορική. Αργότερα πήγε στον Πόντο, όπου συνάντησε το φίλο του Βασίλειο και έμεινε μαζί του. Ο Γρηγόριος έπεισε τους ανθρώπους ότι ο Χριστός είναι Θεός γι’ αυτό και ονομάστηκε Θεολόγος.

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, εκτός από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα, έχει δηλαδή και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θεωρείται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθόσον οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων

Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και εορτάστηκε πρώτη φορά στις 30 Ιανουαρίου 1842.Τα επόμενα χρόνια ο εορτασμός επεκτάθηκε σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η γιορτή των τριών ιεραρχών είναι σταθερή γιορτή με συγκεκριμένη ημερομηνία κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται την 30η Ιανουαρίου. Παλαιότερα, η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου δεν αποτελούσε ημέρα αργίας για Γυμνάσια και Λύκεια. Αντιθέτως, οριζόταν ως ημέρα εορτής κατά την οποία γινόταν εκκλησιασμός και ακολουθούνταν πρόγραμμα αφιερωμένο στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα.

 

 

ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ

Τούς Τρεῖς Μεγίστους Φωστῆρας τῆς Τρισηλίου Θεότητος, τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τούς μελιῤῥύτους ποταμούς τῆς σοφίας,
τούς τήν κτίσιν πᾶσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν Μέγαν, καί τόν Θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννη, τῷ τήν γλῶτταν Χρυσοῤῥήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν·
αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι, ὑπέρ ὑμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

Πηγές πληροφόρησης:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CF%81%CE%B5%CE%B9%CF%82_%CE%99%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%82

https://www.sansimera.gr/articles/731

Δημήτρης, Α τάξη