Συνέντευξη μαθητριών μας που δώρισαν τα μαλλιά τους

Στην Ελλάδα υπάρχουν σύλλογοι που δέχονται δωρεές μαλλιών, με στόχο την δημιουργία και παροχή περουκών σε παιδιά και γυναίκες ασθενείς με καρκίνο που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία. Τα μαλλιά συλλέγονται σε κοτσίδες με συγκεκριμένο μήκος, φρεσκολουσμένα και στεγνά, χωρίς βαφές.

Οι μαθήτριες της Β” τάξης Γαβριηλία και Ελευθερία και από τη Γ” τάξη Αναστασία, Βασιλική, Καλλιάννα, Νικολέτα και Χριστίνα δώρισαν τα μαλλιά τους όταν ήταν σε μικρότερη ηλικία. Οι μαθήτριες της Β” τάξης Αφροδίτη και Χριστούλα και της Γ” τάξης Θεοδώρα και Τζένη, τους πήραν συνέντευξη. Οι απαντήσεις καταγράφηκαν ομαδικά και όχι ατομικά για κάθε μαθήτρια.

1. Πως ενημερωθήκατε για αυτήν την πρωτοβουλία;

Από μέλη της οικογένειας, συγγενείς, κομμωτές και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 2. Πώς πήρατε αυτή την απόφαση σε αυτή την ηλικία; Ποιο ήταν το κίνητρό σας;

Τα περισσότερα από τα κορίτσια ήθελαν να κουρέψουν τα μαλλιά τους και βρήκαν την ευκαιρία να συνεισφέρουν σε αυτό το είδος εθελοντισμού. Επιπλέον,  ο σκοπός τους  ήταν να βοηθήσουν  ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση.

 3. Ήταν δύσκολο για εσάς να πάρετε την απόφαση να δωρίσετε τα μαλλιά σας; Κι αν ναι, γιατί το κάνατε;

  • Το μόνο δύσκολο ήταν ότι θα έκοβα τα μαλλιά μου και θα τα αποχωριζόμουν. Ακόμη, η οικογένεια μου δεν ήταν σύμφωνη στην αρχή με αυτή μου την απόφαση, ωστόσο κατάλαβαν ότι ήταν για καλό και συμφώνησαν.
  • Ο σκοπός μου ήταν να βοηθήσω ανθρώπους που το είχαν ανάγκη.

 4.Πως νιώσατε μετά από αυτήν την πράξη σας που έχετε βοηθήσει άτομα με προβλήματα υγείας να νιώθουν καλύτερα με την εξωτερική τους εμφάνιση;

  • Ένιωσα περήφανη για τον εαυτό μου γιατί ξέρω ότι βοήθησα άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Ένιωσα ικανοποίηση και χαρά.

 5.Πόσο μήκος από τα μαλλιά σας δωρίσατε;

Το μήκος κυρίως ήταν 20-25cm αλλά υπήρξε και κορίτσι το οποίο δώρισε παραπάνω από το σύνηθες, περίπου 40cm.

 6. Η διαδικασία πως σας φάνηκε; Ήταν δύσκολη;

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των κοριτσιών, η διαδικασία δεν ήταν καθόλου δύσκολη! Αντιθέτως, ήταν  αρκετά εύκολη και ευχάριστη και τόνισαν ότι με αυτή τους την πράξη προσφέρουν χαρά, ικανοποίηση και ευτυχία σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 7. Θα θέλατε να δωρίσετε ξανά τα μαλλιά σας, αν σας δινόταν η ευκαιρία;

Η πλειοψηφία απάντησε ότι θα ήθελαν πολύ να τα δωρίσουν φέτος ωστόσο δεν έχουν ακόμη το κατάλληλο μήκος και έτσι προσπαθούν να τα μακρύνουν.

 8.Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε μέσα από την συγκεκριμένη σας πράξη;

Όλα τα κορίτσια που έχουν μακρύ μαλλί μπορούν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα υγείας, είναι μια πολύ πράξη που θα βοηθήσει τον συνάνθρωπο. Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε σε τέτοια κοινωνικά θέματα και να μην φερόμαστε εγωιστικά, καθώς κάτι τόσο απλό θα κάνει ένα πρόσωπο να λάμψει.

 9. Τι θέλετε να πείτε στα άτομα που σκέφτονται να δωρίσουν τα μαλλιά τους και είναι διστακτικοί;

Να το κάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη και χωρίς τύψεις. Να τολμήσουν γιατί αξίζει τον κόπο, είναι μια απλή πράξη που σίγουρα θα βγει σε καλό και επίσης είναι μαλλιά και θα μακρύνουν ξανά.

 10. Επειδή η δωρεά μαλλιών ανήκει στην ευρεία έννοια του εθελοντισμού, τι έχετε να πείτε για τον εθελοντισμό γενικώς;

Ο εθελοντισμός είναι μία πράξη γεμάτη ανιδιοτέλεια, η οποία μπορεί να δώσει αμέτρητη  χαρά σε ανθρώπους που πραγματικά την χρειάζονται. Επίσης, το  να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου και να βοηθάς χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα είναι κάτι το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο και το μοναδικό!