Συμμετοχή του Γυμνασίου Νιγρίτας στο πρόγραμμα «Ιστορία , Μνήμη, Κοινότητα. Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χρήστου Μποκόρου 1821, η γιορτή»

Το Γυμνάσιο  Νιγρίτας συμμετείχε κατά το σχολικό έτος 2023-24 στο πρόγραμμα  «Ιστορία , Μνήμη, Κοινότητα. Εκπαιδεύοντας το βλέμμα: Το ζωγραφικό έργο του Χρήστου Μποκόρου 1821, η γιορτή» του Ιδρύματος Λαμπράκη. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μία διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση στη διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης και παράλληλα ένα βιωματικό πρόγραμμα καλλιέργειας του βλέμματος των μαθητών/τριών  στην τέχνη. Με αφορμή το έργο του Χ. Μποκόρου, τα παιδιά, καλούνται να σκεφτούν, να συζητήσουν και να δημιουργήσουν πάνω σε έννοιες όπως συλλογική μνήμη, σχέση της μνήμης με το κοινό παρόν και μέλλον, κοινότητα και κοινές αξίες, ήρωας, εθνική γιορτή.

Οι θεματικές του προγράμματος ήταν οι εξής:

  1. Η Γαλανόλευκη: ο απόηχός της
  2. Η Ιστορία: Το φως και το σκοτάδι της
  3. Οι Ήρωες , επιφανείς και αφανείς: ο ίσκιος και το αίμα τους
  4. Η Δόξα μονάχη: ψηλά στην σκέψη μιας μεγάλης έρημης τράπεζας

Οι μαθήτριες που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα  αφού επέλεξαν την 4η ενότητα ζωγράφισαν συνεργατικά σπουδαίους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Η συνεργατική τους σύνθεση αναρτήθηκε στην εικονική έκθεση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος.

https://www.artsteps.com/view/664da1ba1c232d004e3664a3

Η ψηφιακή αυτή έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο εκπ/κό υλικό και μπορεί να φωτίσει από μία διαφορετική οπτική γωνία την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, τον εορτασμό της κάθε χρόνο , τη δημόσια ιστορία , τη συλλογική μνήμη, του αφανείς κα τα αφανή.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας της α΄ ραψωδίας της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από μετάφραση, όπου αναζητήθηκαν τα αποτυπώματα ηρωισμού του Οδυσσέα μέσα από τους στίχους  και από τις ζωγραφικές συνθέσεις των μαθητριών . Στο πλαίσιο του αναστοχασμού έγιναν συνδέσεις με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης , ερμηνείες και οπτικές θεάσεις διαχρονίας.

Οι μαθήτριες που ασχολήθηκαν με το πρόγραμμα  ήταν οι: Μπάλλιου Γεωργία, Τερζή Αθανασία, Τερζή Πηνελόπη και Τσιανακά Ευθαλία. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε η εκπ/κός –φιλόλογος Ευαγγελία Θανασούδα.

Η ΣΗΜΑΙΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ

ΟΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης