O ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Της Μελίνας Κουτρούλη

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα

     Ο τουρισμός στην Ελλάδα αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας και είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς στη χώρα μας. Η Ελλάδα αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω των πολλών νησιών που διαθέτει ,της φυσικής ομορφιάς της αλλά και λόγω τού μεγάλου αρχαιολογικού της πλούτου. Το φαινόμενο αυτό αποφέρει πάρα πολλά οφέλη στη χώρα , ωστόσο έχει και αρνητική πλευρά.

    Τα οφέλη που απολαμβάνει η χώρα μας μέσω του τουρισμού ποικίλλουν. Μέσα από τον τουρισμό αναπτύσσεται η οικονομία της Ελλάδας καθώς με τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και διαφόρων άλλων τουριστικών υποδομών δημιουργούνται νέοι επαγγελματικοί τομείς όπως τουριστικά πρακτορεία και ξεναγοί έτσι ώστε με την παροχή εργασίας να οδηγούμαστε σταδιακά στη καταπολέμηση της ανεργίας. Ακόμη βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο των νησιών που μέχρι τώρα στηρίζονταν σε επαγγέλματα που αφορούσαν κυρίως τη γεωργία και την αλιεία, τα νησιά πλέον εκσυγχρονίζονται και γίνονται ικανά να καλύψουν οποιαδήποτε ανάγκη. Επίσης βελτιώνονται οι υποδομές σε πολλές περιοχές όπως η αναδιάρθρωση του οδικού δικτύου, ώστε ακόμη και απρόσιτοι τόποι να γίνονται προσβάσιμοι. Βελτιώνεται οικονομικά ο τομέας της ακτοπλοΐας αλλά και της αερομεταφοράς με την ολοένα αυξανόμενη άφιξη τουριστών στη χώρα μας. Τέλος, με την έλευση τουριστών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης η ιστορία μας, τα μνημεία μας, η παράδοση μας και ο φυσικός μας πλούτος αναγνωρίζονται παγκοσμίως.

     Αφενός η έντονη τουριστική ανάπτυξη της χώρας ενισχύει σημαντικά το κράτος σε πολλούς τομείς, αφετέρου επιφέρει και ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα δημιουργείται οικολογική καταστροφή εξαιτίας της ρίψης  απορριμμάτων των επισκεπτών σε μη επιτρεπτούς χώρους, από τα λύματα των ξενοδοχειακών μονάδων και από την καταστροφή σημαντικών βιότοπων. Ακόμη, πολλές φορές πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τον τουρισμό προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα έσοδα μιας ολόκληρης χρονιάς μέσα σε λίγους μήνες γεγονός που τους οδηγεί στη παράλογη αύξηση των τιμών ακόμη και στην εξαπάτηση των τουριστών δυσφημίζοντας έτσι τη χώρα. Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις κυρίως στα νησιά δίνουν προτεραιότητα όσο αφορά τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση στους ξένους τουρίστες, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τους ντόπιους.

     Συνοψίζοντας, διαπιστώνουμε πως το φαινόμενο του τουρισμού μπορεί να αποτελέσει παράγοντα προόδου και ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία με σωστό προγραμματισμό και υπευθυνότητα τόσο από το κράτος όσο και από τον καθένα μας προσωπικά.

     

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης