Κλιματική Αλλαγή

Μανωλέα Μαριάνθη

Αποτέλεσμα εικόνας για κλιματική αλλαγή

Ένα από τα προβλήματα που απασχολεί την ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια είναι η κλιματική αλλαγή. Με τον όρο αυτό οι επιστήμονες εννοούν την αύξηση της θερμοκρασίας, την αλλαγή των χαρακτηριστικών των βροχοπτώσεων, το λιώσιμο του χιονιού και των παγετώνων καθώς και την άνοδο της μέσης στάθμης της θάλασσας.

  Βέβαια το πρόβλημα αυτό που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα δεν προέκυψε τυχαία ούτε ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα της κακής μεταχείρισης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο για χρόνια, της αλόγιστης χρήσης των πηγών ενέργειας καθώς και φαινομένων, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου που οδήγησε στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

  Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή βιώνουμε μερικά από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Παντού στον κόσμο αλλά και στην χώρα μας βλέπουμε ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες υλικές καταστροφές αλλά και κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα οι κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγειά σχετίζονται και με θανάτους από καύσωνες ή από μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας. Επίσης η κλιματική αλλαγή έχει πολλούς κινδύνους για τα ζώα και τα φυτά. Πολλά είδη  φυτών και ζώων τείνουν να εξαφανιστούν λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας. Μελέτες αναφέρουν ότι στις επόμενές δεκαετίες πολλά από τα αποθέματα νερού που είναι αποθηκευμένα στους παγετώνες και στις χιονισμένες περιοχές θα μειωθούν προκαλώντας ελλείψεις νερού σε περισσότερο από 1 δισ. ανθρώπους.

  Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν το πρόβλημα αυτό θα επηρεάσει τη ζωή μας ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Άρα λοιπόν πρέπει όλοι να προβληματιστούμε πάνω σ’ αυτό και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Όλα τα κράτη πρέπει να χρηματοδοτούν τις έρευνες για την ανακάλυψη νέων υλικών, να προωθούν τη χρήση εναλλακτικών  πηγών ενέργειας, την κατασκευή πιο φιλικών στο περιβάλλον κτηρίων καθώς και την ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων. Όμως κι εμείς ως πολίτες πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να υιοθετήσουμε συνήθειες κατανάλωσης που να προάγουν την εξοικονόμηση ενέργειας.

  Η κλιματική αλλαγή λοιπόν μάς αφορά όλους. Όταν το κατανοήσουμε αυτό θα ευαισθητοποιηθούμε περισσότερο ως άτομα και πολίτες. Θα πάρουμε ατομικά και συλλογικά όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα και να ζούμε σ’ έναν πλανήτη φιλικό και όμορφο για μας και τις επόμενες γενιές.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης