Το νερό στην παράδοση

Το νερό είναι η πηγή των πολιτισμών. Οι σημαντικότεροι πολιτισμοί γεννήθηκαν κοντά στο νερό. Ιδιαίτερα, στη Μεσόγειο το νερό έπαιξε σημαντικό ρόλο, στη διαμόρφωση των πολιτισμών. (Αποστόλης)
Όταν το νερό κοιμάται

Πίστευαν ότι το νερό κοιμάται μια ώρα κάθε νύχτα, στα ποτάμια και στις βρύσες, μένοντας ακίνητο. Όποιος ήθελε να πιει, έπρεπε να το ταράξει με το χέρι του για να το ξυπνήσει, γιατί αλλιώς το νερό θα θύμωνε και μπορεί να του έκανε κακό. (Κωνσταντίνος)

 

Γέννηση

Ένα από τα έθιμα για το νερό είναι το πέταγμα του νερού όταν είναι να γεννήσει μια γυναίκα. Αυτό το έθιμο γίνεται για να είναι πιο εύκολη η γέννηση της γυναίκας. Το κάνουν στα περισσότερα χωριά της χώρας μας. (Νεφέλη)
Ζάμαντας

Στο χωριό του παππού μου στη Πεντάπολη Σερρών έχουν το έθιμο του «Ζάμαντα», που γιορτάζεται την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής. Ο μύθος λέει ότι τα παλιά χρόνια ένας δράκος, η «Λάμια», φύλαγε τις πηγές της περιοχής και δεν μπορούσαν αν πάρουν νερό. Τότε ήρθε το αρχοντόπουλο της περιοχής, ο Ζάμαντας και σκότωσε το τέρας. (Μαρία Π)

 

Γάμος

Στην ελληνική παράδοση το νερό χρησιμοποιείται σε πολλά έθιμα. Ένα από αυτά είναι την ημέρα του γάμου. Σε πολλά χωριά την άλλη μέρα του γάμου η νύφη πηγαίνει στην βρύση του χωριού για να πάρει το πρώτο νερό για το καινούριο της σπιτικό. Εκεί αφήνει χρήματα, ψωμί και γλυκίσματα. Τότε η νύφη κάνει μια ευχή: «Όπως τρέχουν τα νερά της βρύσης, έτσι να τρέχουν και όλα τα αγαθά του κόσμου στο καινούριο μου σπίτι». (Γεωργία)

 

Σχολιάστε