Το νερό στη θρησκεία

Στις περισσότερες θρησκείες το νερό αποτελεί σύμβολο της ζωής, της καθαρότητας και της ψυχικής υγείας. (Ευαγγελία)

 

Το νερό συνδέθηκε στενά με τη λατρεία του χριστιανισμού. Με αυτό μας ραντίζει ο ιερέας στην αρχή κάθε μήνα, στην αρχή της σχολικής χρονιάς και σε κάθε καινούριο ξεκίνημα στη ζωή μας. Ακόμα είναι το νερό του Ιορδάνη, όπου βαφτίστηκε ο Χριστός, αλλά και το νερό της κολυμπήθρας. Το νερό είναι ό,τι πιο σημαντικό έχουμε. (Ηλιάνα)

 

Οι Χριστιανοί βαφτίζονται στο νερό για να εξαγνιστούν από το προπατορικό αμάρτημα και να λάβουν την ευλογία του Αγίου Πνεύματος. (Σεραφείμ Κ)

 

Ο γάμος στην Κανά

Ο Ιησούς ήταν καλεσμένος στον γάμο μαζί με τους μαθητές του και τη μητέρα του. Κάποια στιγμή τελείωσε το κρασί. Τότε ο Ιησούς είπε στους υπηρέτες να γεμίσουν ως επάνω με νερό έξι πέτρινες στάμνες που βρίσκονταν εκεί κοντά. Ο υπεύθυνος για το τραπέζι γεύτηκε το νερό που είχε γίνει κρασί και είπε στον γαμπρό πως φύλαξε το καλύτερο κρασί για αυτή την ώρα. Αυτό ήταν το πρώτο θαύμα του Χριστού. (Γιάννης)

 

Άγια Θεοφάνια

Τα Άγια Θεοφάνια είναι η βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Όταν βαπτιζόταν ο Ιησούς εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα με τη μορφή ενός κάτασπρου περιστεριού και ακούστηκε η φωνή του Θεού. Με τη βάπτιση του Ιησού Χριστού αγιάστηκαν όλα τα νερά. (Βίκυ)

 

Των Θεοφανίων, στις 6 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, πηγαίνουμε στην εκκλησία και ο παπάς αγιάζει το νερό. Μετά πετάμε τον Σταυρό στη θάλασσα ή στο ποτάμι και όποιος τον πιάσει θα είναι τυχερός. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την βάπτιση του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. (Παύλος)

 

Στις 6 Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, στην εορτή των Θεοφανίων τελείται ο Αγιασμός των Υδάτων σε ανάμνηση της βάπτισης του Ιησού στον Ιορδάνη Ποταμό. Ο ιερέας ρίχνει τον Σταυρό στο νερό (θάλασσα, λίμνη, ποταμός κ.α.) και οι πιστοί βουτούν στο νερό να τον πιάσουν. Ευλογημένος είναι αυτός που θα τον πιάσει πρώτος. Στην πόλη μας τον ρίχνουμε στο κολυμβητήριο. (Σεραφείμ Ν.)

 

Αγιασμός στην εκκλησία

Με τον αγιασμό μας ραντίζει ο ιερέας στην εκκλησία ή στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Με το νερό του αγιασμού παίρνουμε την ευλογία. Αναπαριστά την αγνότητα και την καθαρότητα στη θρησκεία μας. (Δέσποινα)

 

Ο Μέγας Αγιασμός είναι το σπουδαιότερο φάρμακο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά τη Θεία Κοινωνία και γι’ αυτό μεταλαμβάνουμε του αγιασμού πριν να λάβουμε το αντίδωρο, ενώ, αντιθέτως, ο μικρός Αγιασμός, ως τέταρτος κατά σειράν δυνάμεως, λαμβάνεται μετά το αντίδωρο. Μέγα Αγιασμό λαμβάνουν και όσοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις και την ανάλογη προετοιμασία για τη Θ. Μετάληψη. (Μαγδαληνή)

 

Σχολιάστε