Πως συνδέεται ο άνθρωπος με την πρόκληση και την εκδήλωση φυσικών φαινομένων;

ΑΠΟ: ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ - Νοε• 29•15

Η φύση είναι το σύνολο των όντων. Των φυσικών φαινομένων και των νόμων που τα διέπουν. Είναι ο χώρος μέσα στον οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε σωματικα και πνευματικά ο άνθρωπος και που μέσα από την εξέλιξη μετατράπηκε από διποδο ζώο σε πανίσχυρο όν. Φύση είναι η δύναμη που δίνει, αρχή, γένεση και ενέργεια σε έμψυχα και άψυχα υλικά. Ο φυσικός κόσμος και τα δημιουργήματα του ανθρώπου αλληλοεπηρεάζονται ενώ η σχέση αυτή εξαρτάται από το βαθμό παρέμβασης του ανθρώπου στη φύση.
Γι΄ αυτό το λόγο δεν είναι η φυση από μόνη της που προκαλεί καταστροφές στην ανθρώπινη κοινωνία αλλά η παραπάνω σχέση αλληλεξάρτησης .
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι τυφώνες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί οι άνθρωποι επιζητούν συνεχώς, με ένα αλόγιστο τρόπο, την ανάπτυξη και την ευημερία. Η ανάπτυξη, όμως, και η πρόοδος είναι συμβατές μόνο όταν διασφαλίζονται και ανανεώνονται τα φυσικά θεμέλια της ζωής, όταν το παρόν δεν υποθηκεύει το μέλλον

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

Το παγκόσμιο κλίμα είναι αποτέλεσμα της πολύπλοκης αλληλεπίδρα- σης πολλών παραγόντων, που χαρακτηρίζουν από τη μια την κύρια πηγή ενέργειας (την ηλιακή ακτινοβολία) και από την άλλη ένα μεγάλο αριθμό γήινων χαρακτηριστικών και φαινομένων που το διαμορφώνουν, όπως η σύσταση της ατμόσφαιρας, οι άνεμοι, τα θαλάσσια ρεύματα, η βροχή, οι ηφαιστειακές εκρήξεις, κ.λπ.

Το κλίμα στον πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ σταθερό, ωστόσο όπως έχει αποδειχτεί πρόσφατα, υπάρχουν διαφορο- ποιήσεις πέραν του φυσιολογικού τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ανθρώπινων, βιομηχανικών και γεωργικών δραστηριοτήτων και παρεμβάσεων.

Γιατί, όμως, αλλάζει το κλίμα;

Οι ακτίνες του ήλιου θερμαίνουν την επιφάνεια της Γης. Καθώς η θερμοκρασία στη Γη αυξάνεται, η θερμότητα επιστρέφει στην ατμόσφαι- ρα και ένα μέρος της απορροφάται ή αντανακλάται πίσω στη Γη από τα αέρια του θερμοκηπίου, που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα (CO 2 ), οι υδρατμοί, το οξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο και το όζον. Αυτή η φυσική διαδικασία ονομάζεται φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι αυτή που ευθύνεται για τη ζωή στον πλανήτη μας. Χωρίς αυτή, ο μέσος όρος θερμοκρασίας του πλανήτη μας θα ήταν -18 ο C. Με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι η Γη είναι περικυκλωμένη από ένα στρώμα αόρατων αερίων, (όπως το διοξεί- διο του άνθρακα), που λειτουργούν ακριβώς σαν ένα θερμοκήπιο, κρατάνε τη ζεστασιά του ήλιου κοντά στον πλανήτη και δεν την αφή- νουν να φύγει.

Λόγω των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περι- βάλλον κατά τον τελευταίο αιώνα, η συγκέντρωση αερίων του θερ- μοκηπίου στην ατμόσφαιρα, το 80% των οποίων αποτελεί το CO 2 , είναι σήμερα υψηλότερη απ’ ό,τι τα τελευταία 650.000 χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί ο μέσος όρος της θερμοκρασίας κατά 0,74 ο C σε όλο τον κόσμο και κατά 1 ο C ειδικά στην Ευρώπη. Με τη χρήση καυσίμων, όπως για παράδειγμα της βενζίνης και του πετρελαίου, για την παραγωγή ενέργειας, η ανθρωπότητα έχει προ- καλέσει την έκλυση τεραστίων ποσοτήτων CO 2 στην ατμόσφαιρα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα αέρια του θερμοκηπίου προερχόμενα από ορισμένες βιομηχανικές δραστηριότητες, τη γεωργία και τις χωματερές .

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης, λόγω της τρομακτικής αύξησης του διοξειδίου του άνθρακα. Είναι γεγονός ότι, οι πιο ψηλές θερμοκρασίες παρατηρή- θηκαν από το 1991 έως σήμερα. Σύμφωνα, μάλιστα, με επιστημονικά δεδομένα, προβλέπεται ότι η θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη ενδέ- χεται να αυξηθεί κατά 1,1 μέχρι 6,4°C κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε Καιρικά φαινόμενα, όπως η ξηρασία, οι καταιγίδες, οι πλημμύρες, ο καύσωνας αναμένεται ότι θα είναι συχνότερα αλλά και εντονότερα. Κατά την τελευταία δεκαετία σε ολόκληρο τον κόσμο σημειώθηκαν τρεις φορές περισσότερες φυσικές καταστροφές εξαιτίας του καιρού, σε σχέση με τη δεκαετία του 1960. Προβλέπεται ότι από το 2070 και μετά, κύματα καύσωνα θα σημειώνονται κάθε δύο χρόνια
Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες θα προκαλέσουν καταστροφή των καλλιεργειών και διάβρωση του εδάφους, με αντίκτυπο στη γεωργία. Ενδέχεται, επίσης, να δημιουργηθούν προβλήματα στην ποιότητα του νερού, λόγω μόλυνσης των πηγών, γεγονός το οποίο θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία, αφού αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων, αναπνευστικών προβλημάτων και θανάτων. Παρεμφερής επίπτωση αποτελεί και η διεύρυνση των περιοχών που επηρεάζονται από την αύξηση της ξηρασίας, τη μείωση των βροχοπτώσεων και τη μείωση της ποσότητας πόσιμου νερού. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει προ- βλήματα στη γεωργία (μείωση παραγωγής, καταστροφή σοδειών, θάνατος ζώων, αυξημένος κίνδυνος για πυρκαγιές). Η αναζήτηση νερού και τροφής καθώς και οι ασθένειες θα οδηγήσουν στη μετακίνηση πληθυσμών με σκοπό την εξεύρεση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών λοιπόν είναι η διατάραξη του ισοζυγίου του ύδατος

Τα φυσικά φαινόμενα λοιπόν που παρατηρούνται καθημερινά αποτελούν ερεθίσματα για αναζήτηση των αιτιών τους και των αποτελεσμάτων τους . Η επιθυμία της αναζήτησης , της έρευνας και της ανακάλυψης δεν είναι μονο μια εγωιστική αναγκη αλλά και ανάγκη επιβίωσης . Ο άνθρωπος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον κλοιό της αμάθειας και της άγνοιας και κυριεύει , μέσα από την πρόοδο του και μέσα από τις επιστήμες που αναπτύσσει τον κόσμο .Η φύση μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να εξελιχτεί όμως τα δυναμικά της φαινόμενα καθιστούν πολλές φορές τον άνθρωπο έρμαιο της . Τα τελευταία χρόνια ο άνθρωπος βρίσκεται συνεχώς σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε καθημερινή βάση εκδηλώνoνται σε κάποια σημεία του πλανήτη με καταστρεπτικές επιπτώσεις στον άνθρωπο και στα οικοσυστήματα ή είναι μόνιμα και επιβαρύνουν την βιόσφαιρα αθροιστικά (φαινόμενο θερμοκηπίου, τρύπα του όζοντος κ.ά.) και για τα οποία αποκλειστική ευθύνη έχει ο καθένας από εμάς.
Υπάρχουν όμως και φυσικά φαινόμενα (Σεισμοί, ), των οποίων η εκδήλωση απελευθερώνει τεράστια ποσά ενέργειας ή επηρεάζουν τις κλιματικές συνθήκες, και των οποίων επιπτώσεις στον άνθρωπο μπορεί να είναι «βιβλικές» καταστροφές.
Για τα φυσικά φαινόμενα αυτά δεν φέρνει την ευθύνη ο άνθρωπος, αλλά πληρώνει το τίμημα της αλαζονείας του να γίνει κυρίαρχος, όχι μόνο του πλανήτη, αλλά και του σύμπαντος, με τις ατομικές βόμβες, τα όπλα μαζικής καταστροφής, και τα διαστημόπλοια επανδρωμένα και μη.

Με την πάροδο των χρόνων, η αναζήτηση του ανθρώπου για τον πλανήτη στον οποίο κατοικούμε, διαρκώς μεγαλώνει. Η περιέργεια για τα δεκάδες φαινόμενα που εκτυλίσσονται καθημερινά στον πλανήτη μας, κάνουν αυτή την αναζήτηση ακόμη πιο μαγική . Σήμερα ,τα φαινομενα αυτά,μπορούμε να τα προβλέψουμε και πλέον, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, μπορούμε να τα προκαλέσουμε κιόλας,

Ένας τομέας στον οποίο ο άνθρωπος έχει καταφέρει να πει , με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας ότι μπορεί να προβλεφτεί, είναι ο καιρός. Η πρόβλεψη του καιρού ή καλύτερα πρόγνωση καιρού, είναι ένα φοβερά χρήσιμο “εργαλείο”, που καθορίζει σε πολλούς από εμάς, το πως θα κινηθούμε τις επόμενες ημέρες.

Οι μετεωρολόγοι, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, καθημερινά παρακολουθούν με ραντάρ την πορεία των συστημάτων και στη συνέχεια με τη βοήθεια χαρτών και των… μαθηματικών, βγάζουν την πρόγνωση του καιρού. Βέβαια, υπάρχουν πολλές ακόμη διεργασίες πριν από αυτό το στάδιο, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε σε επόμενο άρθρο μας. Σε γενικές γραμμές, κάπως έτσι γίνεται η πρόγνωση του καιρού.

Βέβαια, όταν έχεις να κάνεις με τη φύση, υπάρχει πάντα και η περίπτωση σφάλματος στην πρόβλεψη του καιρού. Μην ξεχνάμε πως δεν είμαστε μάγοι, αλλά άνθρωποι. Αν πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε όλα για τις προθέσεις του πλανήτη μας, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε.
Ένας δύσκολος και ευαίσθητος τομέας, είναι ο σεισμός. Ένα από τα τρομακτικά και καταστροφικά φαινόμενα του πλανήτη μας. Η ανάλυση των ηλεκτρικών σεισμικών σημάτων σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ενός επικείμενου πολύ μεγάλου σεισμού, έως και δύο μήνες προτού αυτός συμβεί,

Ο άνθρωπος σήμερα μπορεί να προβλέψει , να προκαλέσει αλλά και να κατευθύνει τα φαινόμενα της φύσης, όπου αυτός θέλει, δημιουργώντας ένα υπερόπλο στα χέρια του
Η τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα και … δεν χρησιμοποιείται πάντα για καλό σκοπό. Ο έλεγχος και η πρόκληση διαφόρων φαινομένων όπως σεισμός, ξηρασία, πλημμύρες, τσουνάμι, είναι η νέα μορφή πολέμου στην οποία επιδίδεται ο άνθρωπος τα τελευταία χρόνια, μέσω του H.A.A.R.P.

Τι είναι το H.A.A.R.P
H.A.A.R.P., είναι τα αρχικά που παραπέμπουν στο High-frequency Active Aural Research Programme ή επί το ελληνικότερον, Ερευνητικό Πρόγραμμα Υψηλής Συχνότητας Δραστικής Ακτινοβολίας. Για την ακρίβεια, πρόκειται για ένα τρομακτικό οπλικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, το οποίο αναπτύσσουν οι Η.Π.Α. συστηματικά από το 1987. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο όταν «τελειοποιηθεί» θα είναι σε θέση να προκαλέσει αλλαγές στο κλίμα μιας επιλεγμένης περιοχής.

Η ιδέα αυτή ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα από το γνωστό φυσικό Tesla. Το H.A.A.R.P. αποτελείται από ένα σύστημα κεραιών, μέσω των οποίων ηλεκτρικά κύματα παραγόμενα από ειδικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού διοχετεύονται σε μία υπερ-κεραία. Τα κύματα μέσω της αντανάκλασής τους στην ιονόσφαιρα πολλαπλασιάζουν την ισχύ της ραδιομαγνητικής συχνότητας (σε προχωρημένο στάδιο του σχεδιασμού θα φτάνει τα 10 δισ. Watt) και κατευθύνονται σε επιθυμητά σημεία.

Πηγές:

http://estia.hua.gr/

http://www.ecocrete.gr/

http://physicsgg.me/

http://mourmoura.gr/

http://www.agiosathanasios.org

http://49lyk-athin.att.sch.gr/

http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/

http://2epal-n-smyrn.att.sch.gr/

http://www.koutipandoras.gr/

Σχολιάστε