Στοματική Υγεία και Διατροφή

 

Στις 26-27 Μαρτίου  2024 επισκέφτηκαν το σχολείο μας οδοντίατροι του κέντρου Υγείας Σερρών για ενημέρωση των μαθητών όλων των τάξεων του σχολείου θέμα «Στοματική Υγεία και Διατροφή».

IMG-819a775597888a3dc03e5375e267efd0-V ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ                                                IMG-d95d2a39ce7bfee8dd845b49bd356030-V

IMG-09277889a62ba8b91964f2e6b35ebfa5-V                                                IMG-4c0f63fb44ce68036ce65a0995c0891e-V

 

Μας επεσήμαναν πόσο σημαντική είναι η σωστή διατροφή για τη στοματική υγεία και ταυτόχρονα για   την υγεία ολόκληρου του οργανισμού μας.

Η διατροφή σε συνδυασμό με τον καθημερινό καθαρισμό και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι το τρίπτυχο για τη σωστή και ολοκληρωμένη στοματική υγεία.

Διατροφή για γερά δόντια: Τι να τρώμε και τι να αποφεύγουμε

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία των δοντιών  μας, αλλά και την υγεία μας γενικά. Εκτός από το τακτικό βούρτσισμα που κρατά τα δόντια υγιή, υπάρχουν και οι τροφές που κάνουν καλό στα δόντια και άλλες που πρέπει να καταναλώνουμε με προσοχή.

           Τροφές που κάνουν καλό στα δόντια

1 Γαλακτοκομικά, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο, απαραίτητο για υγιή δόντια.

2.Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλες τροφές  πλούσιες σε φυτικές ίνες που προστατεύουν τα δόντια κυρίως επειδή απαιτούν πολύ μάσημα το οποίο δημιουργεί σάλιο.  Το σάλιο  προστατεύει τα δόντια γιατί προφυλάσσει το σμάλτο των δοντιών   από την επίδραση των οξέων των μικροβίων.

3.Τα φρούτα μπορεί να είναι γλυκιά, αλλά είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Η ινώδης υφή των μήλων που διεγείρει τα ούλα παράλληλα με την παραγωγή του σάλιου, τα καθιστά μια ιδανική επιλογή. Εκτός από νόστιμες, οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, ένα φυσικό λευκαντικό του σμάλτου των δοντιών.

4.Τα αμύγδαλα είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και δεν αποτελούν κίνδυνο για τα δόντια.  Η φθορά των δοντιών  προκαλείται από βακτήρια που παράγουν ένα οξύ το οποίο ενεργοποιείται από τους υδατάνθρακες.

4.Άπαχες πρωτεΐνες από ψάρια, κρέας, πουλερικά και αυγά, τα οποία είναι πλούσια σε φώσφορο.

6.Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη καθαρίζει τα δόντια διεγείροντας την παραγωγή σάλιου και καλύπτοντάς τα με ασβέστιο. Επιπλέον, πολλές ποικιλίες τσίχλας χωρίς ζάχαρη περιέχουν την γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, μια αλκοόλη που μειώνει τα βακτήρια.

πηγή: itrofi.gr

 

         Τροφές που κάνουν κακό στα δόντια

1.Σνακ πλούσια σε ζάχαρη,

Καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις καραμέλες καθώς τα σάκχαρα που περιέχει αποτελούν τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος που παράγουν οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Οι τροφές με φυσικά γλυκαντικά είναι ένας υπέροχος τρόπος για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό.

2.Εσπεριδοειδή

Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμινών ,ωστόσο δεν είναι όλα τα υγιεινά τρόφιμα καλά για τα δόντια μας. Τα γκρέιπ-φρουτ και το λεμόνι είναι ιδιαίτερα όξινα και μπορούν να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών. Για το λόγο αυτό καλό θα ήταν να τα καταναλώνουμε με μέτρο και  να ξεπλύνουμε το στόμα μας με άφθονο νερό.

3.Υδατάνθρακες: Αμυλούχοι πολυσακχαρίτες και ολιγοσακχαρίτες

Τα κράκερ, το ψωμί και τα ζυμαρικά από επεξεργασμένο λευκό αλεύρι είναι σχεδόν το ίδιο επιβλαβή για τη στοματική μας υγεία με τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, διότι το άμυλο διασπάται σε απλά σάκχαρα τα οποία αποτελούν τροφή για τα επιβλαβή βακτήρια. Αντί για τα παραπάνω, προτιμότερο είναι να επιλέγουμε προϊόντα από αλεύρι ολικής άλεσης, τροφής πλούσιας σε πρωτεΐνες, διατροφικές ίνες, βιταμίνη Β και αντιοξειδωτικά.

4.Ανθρακούχα αναψυκτικά

Δεν είναι μόνο πλούσια σε ζάχαρη, αλλά περιέχουν μεγάλη ποσότητα φωσφορικού και κιτρικού οξέος, στοιχεία που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Συνεπώς, συστήνεται ο περιορισμός στην κατανάλωση αναψυκτικών.

5.Το αλκοόλ

Η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μόνο επιβλαβής για την υγεία μας, αλλά συμβάλλει και στον σχηματισμό τερηδόνας και ουλίτιδας. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και επιβραδύνει την παραγωγή σάλου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ενίσχυση των καλών βακτηρίων στο στόμα μας.

Είναι φυσικό να ενδίδουμε που και που στις λιχουδιές και τα γλυκά, αλλά είναι απαραίτητο να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά και να κάνουμε καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος και διαλύματος ώστε να απομακρύνουμε τα βακτήρια και να απολαμβάνουμε πιο υγιή χαμόγελα.

Πηγή: https://www.aim.gr/diet-and-lifestyle/

 

 Τσαρδάκη Μαρία, Θεοδωρίδου Μαρία, Κωνσταντινίδου Ελπίδα και Χότζα Αμάρντα, ΣΤ τάξη

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης