Αθανάσιος Μπεκιάρης

Αθανάσιος Μπεκιάρης (1904 – 1953)

Το σχολείο μας, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, βρίσκεται επί της οδού Αθ. Μπεκιάρη 7 και δίπλα στο Δημοτικό Γήπεδο των Σερρών.  Ποιος ήταν  όμως  ο Αθανάσιος Μπεκιάρης, που προς τιμήν του ονομάστηκε ο δρόμος αυτός έτσι:

O Αθανάσιος Μπεκιάρης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1904, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο .

Από μικρός έδειξε τις ικανότητες του στον Αθλητισμό και κυρίως στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων . Στο Αθλητικό τμήμα του ΟΡΦΕΑ εντάχτηκε νέος , όπου υπό την καθοδήγηση του γυμναστού Μιχάλη Κουμούση το 1927 προπονήθηκε κατάλληλα και άρχισε να παίρνει μέρος σε αγώνες με μεγάλες διακρίσεις .

Ασχολούνταν με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες ως απλός εργάτης. Λόγω φημολογούμενου κατορθώματός του στο τρέξιμο, ενημερώθηκαν στην κοινότητα της Νιγρίτας για την διεξαγωγή του Μαραθωνίου στην Αθήνα το 1928 και τον έστειλαν να πάρει μέρος. Ο Μπεκιάρης αρνήθηκε φοβούμενος ότι θα χανόταν, καθότι αγράμματος, οπότε τον συνόδευσε ο εργοδότης του, μαζί με έναν ακόμη συγχωριανό του. Την ημέρα του αγώνα ο Μπεκιάρης μπήκε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο και ολοκλήρωσε τον αγώνα.

Αναδείχθηκε Βαλκανιονίκης στους δρόμους 10.000 μέτρων και 5.000 μέτρων το 1929 και 1930. Πήρε μέρος σε πολλούς ελληνικούς και διεθνείς αγώνες. Τα μετάλλια που κατέκτησε για τις νίκες του στους αγώνες ανέρχονται σε 55 και εκτίθενται στον Ορφέα Σερρών.

https://el.wikipedia.org

https://vergiserron.gr/istorika-prosopa/mpekiaris-athanasios/

Γράφουν: Μαρία Θεοδωρίδου και Μαρία Τσαρδάκη,  ΣΤ΄τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης