Ο Σκύλος σου

Είναι ειρωνεία κάποιον που φέρετε άσχημα να τον αποκαλούμε ζώο!

Πόσο μάλλον όταν αυτή η λέξη δεν είναι προσβολή αλλά τιμή.

Ένα ζώο ξέρει να αγαπάει, να σέβεται, και πολλά άλλα που έχουν χαθεί από τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Οι τετράποδοι φίλοι μας εκπαιδεύονται και κάνουν ότι τους μάθουμε εμείς. Είναι η συνέχεια μας. Όπως κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους. Για εμένα ο όρος κατοικίδιο καλύτερα θα ήταν να είχε και μια άλλη έννοια, δηλαδή κάθε ζωντανό που έχουμε στο σπίτι μας και γεννιέται τρώει κοιμάται και γενικά κάνει τα πάντα μαζί μας όπως και εμείς είναι μέλος της οικογένειας και όχι απλά ένα ζωντανό που έτυχε να είναι μαζί μας. Τα ζώα είναι ο καλύτερος μας φίλος και από την στιγμή που διαλέγουμε ένα ζωάκι αυτό σημαίνει ότι κι εμείς ήμαστε για αυτό οι καλύτεροι του φίλοι. Εμείς έχουμε τις παρέες μας, τους φίλους μας. Τα κατοικίδια μας όμως έχουν μόνο εμάς. Είναι απλά ευχαριστημένα με το να ακούνε την φωνή μας. Είναι οι μικροί μας φίλοι, και όχι ένα είδος διασκέδασης.

Τα κατοικίδια, χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες, δεν είναι μόνο σκύλοι και γάτες, είναι το τι μας συνδέει με κάτι για να το έχουμε φίλο μας, ένας σκύλος μπορεί ευκολά να καταλάβει πότε είσαι στεναχωρημένος ή πότε κινδυνεύεις. Τα ζώα έχουν περισσότερη νοημοσύνη από ότι πιστεύουν ότι έχουν πολλοί άνθρωποι που τα κακομεταχειρίζονται ή τα δολοφονούν. Πόσα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα να γυρνάνε τα χιόνια και να παρέχουν πρώτες βοήθειες έως να φτάσουν οι διασώστε. Πόσα ακόμα με την όσφρηση εντοπίζουν κάποιον σε συντρίμμια που δεν του έχει μείνει φωνή να φωνάξει βοήθεια! Μπορούν να βοηθήσουν σε καταστάσεις πολλές. Υπάρχουν ζώα που είναι οδηγοί σε τυφλούς, ζώα που κάνουν συντροφιά και προσέχουν μικρά παιδιά άλλα και μεγάλους ανήμπορους ανθρώπους, ζώα που βοηθάνε ψυχολογικά έναν άνθρωπο. Μπορεί να μιλάνε άλλα μόνο με ένα βλέμμα τους τα λένε όλα.

Μπορεί να μην έχουμε όλοι κατοικίδιο αλλά σίγουρα μπορούμε όλοι  να εκτιμήσου με ότι το μόνο που θέλουν, είναι να ζήσουν  με έναν φίλο την υπόλοιπη ζωή τους.

Το μόνο που ζητάνε είναι αγάπη και φροντίδα.

 

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν ορισμένες υποχρεώσεις απέναντι στα ζώα

 

  1. Θα πρέπει να μεριμνήσει για τη τοποθέτηση τσιπ και καταγραφή του κατοικίδιου του καθώς και την έκδοση βιβλιαρίου υγείας μέσα σε διάστημα ενός μήνα από την απόκτηση του ζώου.
  2. Σε εμφανές σημείο στο περιλαίμιο του ζώου θα πρέπει να τοποθετηθεί η μεταλλική κονκάρδα που παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης κάθε χρόνο από τον κτηνίατρο κατά τον ετήσιο αντιλυσσικό εμβολιασμό του.
  3. Κάθε ιδιοκτήτης σκύλου υποχρεούται να φροντίζει για τον περίπατο του κατοικίδιου του, που πρέπει να γίνεται πάντα με συνοδό.
  4. Κατά τον περίπατο του κατοικίδιου, ο ιδιοκτήτης οφείλει να καθαρίζει άμεσα από το περιβάλλον τα περιττώματα του ζώου.
  5. Η στείρωση των ζώων είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη, ενώ για οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει το κατοικίδιο ευθύνεται ο ιδιοκτήτης.
  6. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό κατοικίδιων που μπορεί να διατηρεί ένας ένοικος πολυκατοικίας. Εφόσον, όμως, βάσει καταστατικού της πολυκατοικίας υπάρχει περιορισμός, δεν μπορεί να έχει πάνω από δύο ζώα
  7. Απαγορεύεται η παραμονή των κατοικίδιων σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας. Αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων ενοίκων, επιτρέπεται στον κήπο καθώς και την πιλοτή της πολυκατοικίας.
  8. Η μεταφορά των μικρών ζώων σε όλα μέσα μαζικής μεταφοράς, επιβατηγά πλοία και ταξί μπορεί να γίνει εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και φυσικά συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.

Γεωργαρούδη Μαριλένα