Σιμωνίδης: «Ο χορός είναι η σιωπηλή ποίηση»[1]
Οι άνθρωποι όταν μιλάνε για τέχνη σκέφτονται συνήθως τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία και τη γλυπτική. Ξεχνούν πως ο χορός είναι τέχνη.
Ψάχνοντας στη Βικιπαίδεια, βρίσκουμε πως με τον όρο «Τέχνες» εννοούμε τη δημιουργική έκφραση της ψυχικής κατάστασης, των συναισθημάτων και των ιδεών του καλλιτέχνη.[2] Αυτό ακριβώς προσπαθεί να μεταφέρει, προς τους ανθρώπους που τον βλέπουν, ο καλλιτέχνης του χορού.
Χορεύω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και έχω δασκάλα χορού τα τελευταία δύο χρόνια. Δε χορεύω μόνο για να γυμνάσω το σώμα μου αλλά κυρίως για να το εκπαιδεύσω ώστε να μπορεί να εκφράσει με τις κινήσεις του, τον εσωτερικό μου κόσμο. Άλλος το κάνει με το πινέλο του, άλλος με τις λέξεις. Οι χορευτές και οι χορεύτριες χρησιμοποιούν την κίνηση του σώματος.
Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες τέχνες, έτσι και με το χορό, εξασκούμε το μυαλό μας και καταπολεμάμε το άγχος της καθημερινότητας. Επίσης γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τις δυνατότητές του ενώ διασκεδάζουμε.
Αν θέλετε να έρθετε σε επαφή με την τέχνη του χορού, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου από τις 15:00 και την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου από τις 18:00, χορέψτε όπως θέλετε στο σπίτι σας, παρακολουθώντας σημαντικές στιγμές από το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων της Στέγης στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση.
Προτείνω λοιπόν σε όλα τα παιδιά και τους γονείς τους, να ασχοληθούν με τις τέχνες και να δοκιμάσουν να εκφραστούν μέσα από το χορό!
Μαίρη Φιλίππου, Γ2