Η Σιάτιστα και το έθιμο των καβαλάρηδων

καβαλάρηδες1

Η Σιάτιστα είναι ορεινή κωμόπολη του δήμου Βοΐου στο νομό Κοζάνης. Βρίσκεται σε υψόμετρο 920 μέτρων κι έχει υγιεινό και ξηρό κλίμα. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με τη γούνα, την αμπελουργία και λιγότεροι με την κτηνοτροφία. Χαρακτηριστικά είναι τα αρχοντικά της που δημιουργήθηκαν τον 18ο αιώνα.

καβαλάρηδες2Στην όμορφη αυτή  κωμόπολη πήγαμε με τους γονείς μου τον Δεκαπενταύγουστο εκδρομή. Επιλέξαμε αυτή τη μέρα για να δούμε από κοντά το έθιμο των καβαλάρηδων της Παναγίας που γίνεται εκεί κάθε χρόνο. Οι καβαλάρηδες  ξεκινούν μέρες πριν να περιποιούνται τα άλογα τους και να τα στολίζουν. Την παραμονή της γιορτής συγκεντρώνονται όλοι στο μοναστήρι της Παναγίας στο μικρόκαστρο. Το πρωί παρακολουθούν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μετά συνοδεύουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας στη λιτανεία γύρω από το ναό. Έπειτα, επιστρέφουν με τα άλογα τους στη Σιάτιστα. Ο κόσμος συγκεντρώνεται και τους περιμένει και τότε ξεκινάει η παρέλαση στους δρόμους της πόλης. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν οι φιγούρες των αλόγων. Κάποια σηκώνονταν στα δυο τους πόδια και ο θέαμα ήταν πολύ εντυπωσιακό. Μετά την παρέλαση χωρίζονται οι καβαλάρηδες σε παρέες και γλεντούν με παραδοσιακή μουσική. καβαλάρηδες

Θα ήθελα να ξαναπάμε και να ανέβω και εγώ σε ένα άλογο. Σίγουρα αξίζει να βρεθείτε στη Σιάτιστα μία τέτοια γιορτινή μέρα.

 Πανυτσίδου Βασιλική, Δ΄2 τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης