Το 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου

Η 17η Νοεμβρίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο στην ιστορία της Ελλάδας, καθώς σηματοδοτεί την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το 1973 κατά της δικτατορίας. Κάθε χρόνο, τα σχολεία της χώρας πραγματοποιούν εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Φέτος, στο σχολείο μας, δύο εκπαιδευτικοί, η κ. Τσίτσα Πολυξένη και η κ. Δρακωνάκη Σέβη, ανέλαβαν τη διοργάνωση της γιορτής για την 17η Νοεμβρίου.
Οι υπεύθυνες καθηγήτριες οργάνωσαν επί 15 μέρες σε συνεργασία με άλλες εκπαιδευτικούς μια σειρά δράσεων σε σχέση με τη δικτατορία των συνταγματαρχών και την εξέγερση του Πολυτεχνείου (Επίσκεψη στο σχολείο μας και συνέντευξη του Γιάννη Καλογήρου – μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου 1973-, διαγωνισμός αφίσας και κειμένου, project στη Γεωγραφία με τις δικτατορίες της Νότιας Ευρώπης, δημιουργία μικρού βιβλίου με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, γνωριμία με τη Λογοτεχνία, το Θέατρο και την Τέχνη που ενέπνευσε η εξέγερση του Πολυτεχνείου, απαγορεύσεις και ποινές για μαθητές και μαθήτριες την περίοδο της Χούντας). Στις παραπάνω δράσεις συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί Σέβη Δρακωνάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Ρόδη Μπουσίου, Βαγγελιώ Παπάζογλου, Ναταλία Γρίβα, Φωτεινή Χαρδαλιά, Αγγελική Λαμπάκη, Μάρω Γαϊτανάκη.
Η γιορτή ξεκίνησε με μια σύντομη παρουσίαση για τα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. Οι μαθητές/τριες ανέλαβαν τους ρόλους των φοιτητών και των αγωνιστών του Πολυτεχνείου αποδίδοντας τις σκηνές από εκείνη τη χρονιά. Τα επιβλητικά σκηνικά, που σχεδιάστηκαν από τους/τις μαθητές/τριες της Γ΄ τάξης με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού Εικαστικών, κ. Ματαράγκα Διονύση, οι εκφωνήσεις, οι παραστατικές αφηγήσεις και τα τραγούδια της εποχής, που ακούστηκαν από τη Χορωδία του σχολείου μας, που καθοδήγησε η εκπαιδευτικός της Μουσικής, κ. Μπουσίου Ρόδη, βοήθησαν να νιώσουμε την ένταση της περιόδου και να κατανοήσουμε τη σημασία των αγώνων για τις ελευθερίες μας. Δεν έγινε απλώς μία αφήγηση των γεγονότων, αλλά σύνδεση της γιορτής με το παρόν, καθώς η 17η Νοεμβρίου δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης, αλλά και μια αφορμή να αναλογιστούμε το χρέος μας να προστατεύουμε και να ενισχύουμε τις δημοκρατικές μας αξίες σε κάθε στιγμή.

1p6p2p4p

ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Περί ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ 33 Άρθρα
Είμαι εκπαιδευτικός φιλόλογος στο 9ο Γυμνάσιο Αχαρνών. Μου αρέσει το Θέατρο, ο Κινηματογράφος, η Μουσική, η Λογοτεχνία, τα ταξίδια.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης