Ψήνουμε τα ελιόψωμα της Νίκης

Η ελιόπιτα είναι το απόλυτα υγιεινό σνακ και είναι καθαρά ελληνικό, με τα προϊόντα που σε αφθονία μας δίνει η ελληνική γη, όπως οι ελιές, το αλεύρι από σιτάρι, τα μυρωδικά όπως ο δυόσμος και ο άνηθος, ο χυμός πορτοκαλιού και φυσικά το ελαιόλαδο. Η συνταγή ετοιμάζεται όπως ένα κέικ, χωρίς την βαβούρα του μίξερ ή της κουζινομηχανής, καθώς όλα γίνονται στο χέρι. Η ευκολία της συνταγής σε συνδυασμό με τα θρεπτικά της συστατικά την κάνουν ακαταμάχητη επιλογή για όλες τις ώρες και για πολλές διαφορετικές περιστάσεις. Η συγκεκριμένη εκτέλεση διαθέτει 1-2 γευστικές ανατροπές, όπως είναι ο φλοιός πορτοκαλιού και το κύμινο προσφέροντας επιπλέον βάθος και ενδιαφέρον στην πολύ διαδεδομένη στην Κύπρο ελιόπιτα ή αλλιώς «ελιωτή». Η συνταγή αποτελεί ιδανική επιλογή για την διάρκεια της νηστείας και για όσους ακολουθούν βίγκαν διατροφή. Εμείς που δεν κάνουμε ακολουθούμε τίποτα από τα προηγούμενα, απλά λατρεύουμε τις ελιόπιτες!

ΥΛΙΚΑ:

2 φλ αλεύρι χωριάτικο

2 φλ αλεύρι ολικής άλεσης

2,5 κγλ baking powder

1/2 κγλ αλάτι

1 φλ ελαιόλαδο ξύσμα από

½ (ακέρωτο) πορτοκάλι (προαιρετικά)

2 φλ φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

1,5 φλ ελιές εκπυρηνωμένες (χωρίς κουκούτσι), ολόκληρες ή κομμένες σε κομμάτια

1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλλες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1,5 κσ αποξηραμένο δυόσμο

1 κγλ κύμινο (προαιρετικά)

1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

ΟΔΗΓΙΕΣ

Σε ένα μικρό σκεύος τοποθετώ τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, ξερό και φρέσκα με 1/5 φλ νερό. Δίνω βράση και μαραίνω τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά (5/9) για περίπου 20′ ωσότου πιούν καλά όλο τους το νερό, μαλακώσουν και μαραθούν. Με αυτήν την προεργασία, τα κρεμμύδια γίνονται πιο εύπεπτα και η ελιόπιτα δεν γίνεται βαριά. Παράλληλα, τοποθετώ σε ένα μεγάλο μπολ τ’ αλεύρια, το baking powder, το αλάτι και το ελαιόλαδο.

Με τα χέρια μου, τρίβοντάς τα μεταξύ τους, ανακατεύω τα υλικά δημιουργώντας ένα ομοιογενές, κονιορτοποιημένο μείγμα (η τεχνική αυτή είναι το λεγόμενο «ρύζιασμα» στην κυπριακή). Στην συνέχεια, προσθέτω στο μπολ το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού, τις ελιές, τα μαραμένα κρεμμύδια, τον δυόσμο, το κύμινο και τον άνηθο.

Ανακατεύω με τα χέρια και κατόπιν μεταφέρω τη ζύμη σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή pyrex στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 50’ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και ψηθεί η ελιόπιτα. Αφήνω στην άκρη να κρυώσει προτού την κόψω σε κομμάτια. Καλή μας όρεξη!