Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Χθες κάνοντας μια περιήγηση στο διαδίκτυο έπεσα πάνω σε μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για έναν μεγάλο Έλληνα συνθέτη, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, γνωστός παγκοσμίως ως Vangelis. Χθες 29 Μαρτίου είχε τα γενέθλια του.

Αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης έχει πλούσιο βιογραφικό. Συνεργάστηκε με πολλά συγκροτήματα και έγραψε μουσική για πολλές ταινίες. Πιο συγκεκριμένα Υπήρξε μέλος των συγκροτημάτων The Forminx και Aphrodite’s Child με τους οποίους το 1972 κυκλοφόρησαν ένα από τα κλασικά πλέον ψυχεδελικά άλμπουμ με τίτλο «666″. Συνεργάστηκε αρκετά χρόνια με τον Jon Anderson των Yes δημιουργώντας το σχήμα Jon & Vangelis.Αυτο που με ενθουσίασε πιο πολύ ήταν ότι το έργο του “Mythodea” χρησιμοποιήθηκε το 2001 από την NASA ως θέμα της αποστολής Mars Odyssey. Επίσης άλλο σημαντικό έργο είναι ότι έγραψε το 2002 τον ύμνο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου(https://www.youtube.com/watch?v=KBH7qh2Cxh8). Είναι ένας πολύ σημαντικός καλλιτέχνης για την ηλεκτρονική μουσική και πρωτοπόρος στο είδος του.

  Μερικά αξιόλογα έργα του είναι:

Κορυφαίο σάουντρακ θεωρείται το Οι Δρόμοι της Φωτιάς (Chariots of Fire) για την ομώνυμη ταινία του 1981 η οποία απέσπασε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

Μουσική στις παρακάτω ταινίες :

  • Vortex – Το Πρόσωπο της Μέδουσας (1967) του Νίκου Κούνδουρου
  • Ο Αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά,
  • Blade Runner (Μπλέιντ ράνερ, 1982) ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ,
  • Η ανταρσία του Μπάουντυ (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον,
  • Francesco (1989) της Liliana Cavani
  • 1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 – Conquest of Paradise, 1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα,
  • Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι,
  • Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή
  • Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν,
  • Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

Η πιο πρόσφατη δουλειά του είναι το «Τhe Thread», που σημαίνει «Το Νήμα», είναι ένας τίτλος εμπνευσμένος από τον μίτο της Αριάδνης. Είναι ένα αξιόλογο έργο που βασίζεται σε μια πρωτογενή παραγωγή χορού με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων που επικεντρώνονται τόσο στον παραδοσιακό όσο και στον σύγχρονο χορό. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου με την μουσική του στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα: Την ένωση, δύο διαφορετικών εκ πρώτης όψεων κόσμων, του παραδοσιακού και του σύγχρονου ελληνικού χορού.

Πηγές:

 

Βαγγέλης Δαούτης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης