Το μακιγιάζ συνδέθηκε κατά καιρούς με ανώτερα αξιώματα, ως έκφραση δύναμης και συνδέθηκε με την μαγεία. Δεν είχε φύλο, καθώς χρησιμοποιούνταν από γυναίκες και άνδρες. Κυνηγήθηκε και απαγορεύθηκε, όμως κατάφερε και επιβίωσε.
Η ακριβής χρονολόγηση της χρήσης του μακιγιάζ στην αρχαία Αίγυπτο δεν είναι καθόλου σαφής, όμως ένα είναι σίγουρο, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φρόντιζαν παρά πολύ και σε καθημερινή βάση την προσωπική υγιεινή τους, χρησιμοποιώντας καλλυντικά σκευάσματα.
Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει σε ανασκαφές τους παλέτες με χρώματα χρονολογούμενες έως και 10.000 χρόνια πριν. Από τα ευρήματα τους προκύπτει το συμπέρασμα πως άνδρες και γυναίκες βάφονταν καθημερινά και τολμηρά. Το σημείο που τόνιζαν έντονα ήταν τα μάτια, τους καθρέφτες της ψυχής!
Τα μάτια, το βασικότερο στοιχείο της περιποίησης τους, ήταν βαμμένα με έντονο μαύρο περίγραμμα, το οποίο ονομαζόταν «Kohl», το σημερινό δηλαδή «eyeliner». To «Kohl» ήταν μια σκόνη, μαύρη ή γκρί σε μικρά δοχεία. Άξιο αναφοράς ήταν πως πάνω στα δοχεία υπήρχε η ημερομηνία λήξης. Για να χρησιμοποιηθεί λοιπόν το «Kohl», υγραίνονταν ελαφρώς και τοποθετούνταν σε στικ από ελεφαντόδοντο, ξύλο, ασήμι ή γυαλί και εφαρμοζόταν στο μάτι. Εκτός από το περίγραμμα, έβαφαν και τα βλέφαρά τους, πάνω και κάτω, η σημερινή για μας σκιά. Το πάνω βλέφαρο είχε πάντα διαφορετικό χρώμα από το κάτω, ενώ τα αγαπημένα χρώματα των Αιγυπτίων για τις σκιές τους ήταν το πράσινο του Νείλου, το τιρκουάζ, το κεραμιδί και ορισμένες αποχρώσεις του καφέ. Το «Kohl» το χρησιμοποιούσαν για να βάψουν και τα φρύδια τους, τα οποία τα σχεδίαζαν χοντρά ή τα ξύριζαν εντελώς και έδιναν ένα νέο, παχύ και πιο προσεγμένο σχήμα.
Εκτός των άλλων, έβαφαν τα μάγουλα, τα χείλη, τα νύχια, τις παλάμες των χεριών και των ποδιών και σχεδίαζαν και τις φλέβες τους σε συγκεκριμένα, όμως, σημεία. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως τα καλλυντικά προϊόντα δεν εξασφάλιζαν μόνο την ομορφιά, αλλά είχαν και φαρμακευτική υπόσταση, καθώς ήταν κατάλληλα για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τη σκόνη.
Η αγάπη τους αυτή, άλλωστε, τους συνόδευε και στην μεταθανάτια ζωή, καθώς θάβονταν μαζί με τα καλλυντικά τους!
ΚΟΥΣΟΥΛΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑ
ΡΟΜΦΑΙΑ ΕΛΙΝΑ
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Ειδατε πώς επιβίωσε η λέξη kohl στη γλώσσα; Νομίζω έτσι λέγεται στα γερμανικά…