Η πόλη με την ωραιότερη πλατεία

 

Η Κρακοβία είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας, και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την πρωτεύουσα Βαρσοβία, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Στο παρελθόν υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας από το 1038 έως το 1569 μ.Χ.

Η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία στην Ευρώπη συναντάται στην Πολωνία και δεν είναι άλλη από την κεντρική πλατεία, γνωστή και ως Πλατεία της Αγοράς, στην Κρακοβία, η οποία απλώνεται σε 40.000 τ.μ. Σχεδιάστηκε το 1257, θεωρείται το κέντρο της Κρακοβίας και έχει σημαντική ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι έμποροι πουλούσαν τα προϊόντα τους εδώ, ενώ υπήρξε, επίσης, μάρτυρας σε πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις, τελετές και δημόσιες εκτελέσεις. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, η πλατεία μετονομάστηκε σε Adolf Hitler Platz.Η Κεντρική Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Κρακοβίας, στη Ελάσσων Πολωνία, είναι ο κύριος αστικός χώρος που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Χρονολογείται στον 13ο αιώνα και με έκταση 3,79 εκτάρια είναι η μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία πόλης στην Ευρώπη. Το Έργο για τους Δημόσιους Χώρους παραθέτει την πλατεία ως τον καλύτερο δημόσιο χώρο στην Ευρώπη, λόγω της έντονης ζωής του στο δρόμο, και ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ένταξη της Κρακοβίας ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς διαδρομών στον κόσμο το 2016. Περιτριγυρισμένη από καλοδιατηρημένα, κομψά αρχοντικά και μεσαιωνικά παλάτια, η πλατεία είναι ένα από τα κύρια σημεία συνάντησης της πόλης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους τουρίστες, ενώ σφύζει από ζωή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα σημεία αναφοράς της ο πύργος του Δημαρχείου ύψους 70 μέτρων, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο τμήμα του πρώην Δημαρχείου, στην κορυφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο με όμορφη θέα σε όλη την πόλη της Κρακοβίας.

Κάτι που μας εντυπωσίασε ήταν τα πεντανόστιμα φαγητά και τα απεριόριστα πράγματα που μπορούσες να δεις και να κανείς επίσης ήταν γεμάτο με μαγαζιά για σουβενίρ.

Επιμέλεια άρθρου

Γ.Μπαλλάσης,Χ.Αναστασιάδης, Κ. Τέσο, Ε. Κοτσώτα, Ε.Λίτου, Κ. Παναγιώταρη,Γ.Μέλλου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης