Για μια σωστή διατροφή

διατροφή

«Για μια σωστή διατροφή»

  • νερόΠΙΝΕΤΕ καθημερινά τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό, είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της υδατικής ισορροπίας του οργανισμού και μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή απαραίτητων στοιχείων, όπως μαγνήσιο, νάτριο, φθόριο, ιώδιο κ.α. Για τους ενήλικες οι ημερήσιες ανάγκες ενυδάτωσης είναι περίπου 30ml νερό ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα. Οι ανάγκες αυτές αυξάνονται όταν κατανάλωνετε πολύ αλάτι, καφέ, πρωτεΐνες, λιπαρά, όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και όταν ασκήστε.( Μας ξεδιψάει και κάνει το δέρμα μας να φαίνεται πιο φρέσκο. Η αξία του νερού, όμως, για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του).
  • laxanakiaτρώτε άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτεςόσπρια και καρποί. για την καλή λειτουργία του παχέος εντέρου.

 

 

  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • galaΓαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες έως μέτριες ποσότητες.

Το γάλα αποτελεί την τροφή με τη μεγαλύτερη βιολογική σημασία για τον άνθρωπο από την πρώτη στιγμή της γέννησής του. Η μεγάλη του αξία οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει (αποτελεί την καλύτερη πηγή για τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τη βιταμίνη Α).

Το γάλα αποτελεί πολύτιμη και προστατευτική τροφή για όλες τις ηλικίες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει μείγμα πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητα αμινοξέα και σημαντικές ποσότητες ανόργανων αλάτων, όπως ο φώσφορος και το ασβέστιο που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό.

 

 

Κάθε Έλληνας καταναλώνει

  • ψάριαπερίπου 12 κιλά ψάρια και θαλασσινά το χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου μία μερίδα την εβδομάδα, ενώ στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής θα έπρεπε να τρώμε ψάρια και θαλασσινά 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο καλό θα κάνουν στην υγεία μας. Είναι σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε τελικά όλες τις αντιλήψεις που έχουμε για τα ψάρια και θαλασσινά και να συνειδητοποιήσουμε πότε πρόκειται για μύθους και πότε για την αλήθεια.
  • Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα

(TO KΡΕΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟ)
Τέρμα λοιπόν στις απαγορεύσεις… ένα καλό κομμάτι στήθος κοτόπουλο, ένα άπαχο μοσχαρίσιο φιλέτο ή μια καλοψημένη μπριζόλα – αφού της αφαιρέσεις το ορατό λίπος – είναι σύμμαχος και στο αδυνάτισμα και στην ομορφιά και στην υγεία σου).

  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία ανήκουν στα «καλά» λιπαρά που πρέπει να προσλαμβάνουμε καθημερινά.

1.   Βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E) από τον οργανισμό μας.λάδι
2.   Οι αντιοξειδωτικές ουσίες, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και  η βιταμίνη Ε που περιέχει, προστατεύουν από οξειδωτικές βλάβες.  Έτσι, συμβάλει στην επιβράδυνση της γήρανσης, καθώς τα στοιχεία αυτά  εμποδίζουν την οξείδωση και τη δημιουργία ελεύθερων ριζών.
3.   Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερίνης σε φυσιολογικά επίπεδα και επιδρά θετικά κατά της  αθηροσκλήρωσης που είναι η κύρια αιτία πρόκλησης στεφανιαίας νόσου.
4.   Υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει τα πεπτικά έλκη να επουλωθούν.
5.   Διευκολύνει τις εκκρίσεις της χολής και η παρουσία ορισμένων μικροσυστατικών, όπως η χλωροφύλλη και η φαιοφυτίνη, βοηθούν την αύξηση των εκκρίσεων του πεπτικού σωλήνα, διευκολύνοντας άμεσα  την πέψη των άλλων λιπαρών υλών και τροφών γενικότερα.
6.   Υπάρχουν ενδείξεις ότι δρα προστατευτικά, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου, απαιτούνται όμως περεταίρω έρευνες.

 Επιμέλεια Αρθρου

Γιώργος Γεωργούλης

Μάρκος Αλβέρτης

 

Σχολιάστε