Γευσιγνωσία στην Τήνο!

γευσιγνωσία

Ο επισκέπτης της Τήνου έχει την ευκαιρία να γευθεί τα ξεχωριστά τηνιακά εδέσματα µε τα ντόπια αγνά υλικά που παράγει το νησί. Στο νησί αναπτύσσονται αυτοφυή θαμνώδη φυτά σε άγονες τοποθεσίες συνήθως, όπως κάπαρη, μανιτάρια, αλιφόνοι, δίκταµο, θυµάρι, άγριες αγκινάρες, ρίγανη, φραγκόσυκα, φασκόμηλο, χαμομήλι και όλων των ειδών τα αφεψήματα.Ως εκ τούτου κάποιος μπορεί να βρει ντόπιο θυμαρίσιομέλι.

Η λούζα, το λουκάνικο, το σκορδάτο, το χοιροµέρι είναι ονομαστά για τη γευστικότητά τους. Πασίγνωστα, η γραβιέρα Τήνου, η κοπανιστή, το τυράκι το στρογγυλό, το πέτρωμα (τυρί ανάλατο), το ανθότυρο, το µαλαθούνι, που παράγονται σε ένα σύγχρονο συνεταιριστικό τυροκομείο.

Ο επισκέπτης, λιαστές ντομάτεςκαι όλα τα είδη των ντόπιων φρούτων και ζαρζαβατικών. Γνωστό είναι, επίσης, το άριστης ποιότητας ροζακίσταφύλι, ενώ µπορεί κανείς να δοκιμάσειμουσταλευριάφτιαγμένη από γλυκύτατο μούστο. Τέλος, ο επισκέπτης δε θα φύγει από το νησί, αν δεν πιει τηνιακό κρασί, αλλά κυρίως ρακί.

Επιμέλεια Άρθρου

Ιωσήφ Φώσκολος

Σάββας Παριανός

Σχολιάστε