Συνέντευξη από μία Graphic Designer

Νίκη Νεράντζη
Graphic Designer

.
.
Φοίτησα στο 8ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης στο τμήμα γραφιστικής και εφαρμοσμένων τεχνών. Το 2012 τελείωσα την Γ΄Λυκείου και πέρασα στο ΤΕΙ Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού αντικειμένου στις Σέρρες. Εκεί φοίτησα 3 χρόνια και μετά διέκοψα τις σπουδές μου λόγω κάποιων δυσκολιών που είχα και επειδή εργαζόμουν στην εστίαση.

Έπειτα μέσα από κάποιες γνωριμίες και λίγο τύχη μου παρουσιάστηκαν κάποιες ευκαιρίες για να κάνω μικρό γραφιστικά freelance σε τοπικές επιχειρήσεις. Αφού είδα ότι υπάρχει ζήτηση σκέφτηκα ότι το μόνο που μου λείπει είναι να μάθω να χειρίζομαι άριστα τα προγράμματα, ένα φρεσκάρισμα και περισσότερη εξειδίκευση. Η ζήτηση υπήρχε οπότε έβαλα μπρος με τις σπουδές μου. Επέλεξα τα IEK ΑΚΜΗ. Λόγω του πτυχίου 2ου βαθμού που είχα από το ΕΠΑΛ χρειάστηκε μόνο ένας χρόνος για να ολοκληρώσω τις σπουδές μου εκεί και άλλον ένα περίπου για να κάνω και την πρακτική μου σε μια από τις καλύτερες διαφημιστικές της πόλης που με παρέπεμψαν μέσα από τη σχολή.Η πρακτική σε μεγάλη εταιρεία ήταν σχολείο για μένα, ζορίστηκα αρκετά να εγκλιματιστώ αλλά καταλάβαινα ότι η εμπειρία που θα πάρω θα ήταν πολύ σημαντική για μένα και έτσι αποδείχτηκε. Στην πρακτική δεν κάνεις πάντα αυτά που θέλεις ή αυτά που φαντάζεσαι ότι θα κάνεις αλλά μόνο και μόνο η επαφή σου με τους ανθρώπους, τα projects και το αντικείμενο είναι σχολείο. Θυμάμαι μετά από χρόνια ακόμα και τώρα να έρχομαι αντιμέτωπη με project και tasks τα οποία ξέρω πώς να διαχειριστώ επειδή τότε είχα δει άλλους συναδέλφους να τα διαχειρίζονται. Επίσης πολύ σημαντικό ήταν ότι είδα τι μπορείς να κάνεις στα αλήθεια με την γραφιστική και πόσο μεγάλο εύρος υπάρχει στους τομείς ενασχόλησης.

Μέχρι να τελειώσω και την πρακτική μου εργαζόμουν παράλληλα στην εστίαση, αυτό μου έδινε τη δυνατότητα να κάνω freelance project λόγω των γνωριμιών που έκανα. Συνήθως στο μαγαζί που δούλευα μου αναθέταν να σχεδιάσω τα μενού ή κάποιο poster για τα party κτλ. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ γιατί κατάφερα πριν πάρω την πρώτη μου δουλειά σαν γραφίστρια να έχω ήδη εμπειρία με τη διαδικασία και το επάγγελμα, ακόμα και με τον πελάτη κάτι το οποίο φάνηκε πάρα πολύ χρήσιμο στο μέλλον.

To 2017 βρίσκω την πρώτη μου δουλειά σαν γραφίστρια σε μια μικρή επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη που ασχολούνται με το Social Media Marketing αλλά και με το Design. Εκεί έκατσα 2 χρόνια και πήρα πολύ εμπειρία, έκανα τις πρώτες μου εταιρικές ταυτότητες, μικρά βίντεο, post για τα Social Media κ.α.

Το 2019 αποφάσισα να αλλάξω κλάδο και να δουλέψω για μια εταιρεία που σχεδιάζει ιστοσελίδες και εξειδικεύεται στο digital marketing. Μπήκα στον κόσμο του Web και Digital Design όπου εκεί ένιωθα ότι ανήκω και είχα περισσότερα να δώσω. Εκείνη την χρονιά άνοιξα ατομική επιχείρηση, οπότε έγινα επίσημα freelancer και έτσι βοηθήθηκα στο να μπορώ να αναλάβω καλύτερα και περισσότερα εξωτερικά projects πέρα από την πρωινή μου δουλειά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα ποτέ να εξελίξω το κομμάτι του Freelance αλλά κάπως εξελισσόταν παράλληλα με μένα και με τον καιρό τα project που αναλάμβανα ήταν πιο κοντά σε αυτά που ήθελα να κάνω και καλύτερα σε όλους τους τομείς. Μέχρι και σήμερα έχω κάποιους πελάτες που δουλεύω και είμαι πολύ ευχαριστημένη με αυτό αλλά δεν νομίζω ότι θα ήθελα να κάνω κάτι δικό μου τουλάχιστον στο κοντινό μέλλον.

Η τωρινή μου δουλειά είναι αυτό που ήθελα να κάνω πιο πολύ απ το οτιδήποτε έως τώρα. Το να δουλέψω για μια εταιρεία στο εξωτερικό, start up και στον τομέα του UI/UX Design. Είμαι περίπου 6 μήνες εκεί και είμαι πολύ ενθουσιασμένη και ευχαριστημένη με το νέο πεδίο που ασχολούμαι. Στην ουσία δουλεύω για την καλύτερη λειτουργία όσον αφορά το αισθητικό κομμάτι μεν αλλά και την εμπειρία του χρήστη δε μέσα στο προϊόν που στην προκειμένη είναι application.

Αυτό που έχω συμπεράνει για το επάγγελμα του γραφίστα είναι ότι το εύρος ενασχόλησης είναι απέραντο και αν κάποιος θέλει να δουλέψει για πολλά διαφορετικά project είναι εφικτό. Αυτό είναι κάτι που εμένα με γεμίζει και μου κινεί το ενδιαφέρον, με κάνει να μη βαριέμαι το αντικείμενο και να μη νιώθω ότι κάνω κάθε μέρα τα ίδια πράγματα. Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που άλλαζα επαγγελματικό περιβάλλον χρειαζόμουν κάποιο χρόνο για να προσαρμοστώ και ήταν λίγο δύσκολο να πάρω την απόφαση να το κάνω. Αλλά το αποτέλεσμα πάντα με ανταμείβει. Γενικά η «θεωρία» μου ήταν να δοκιμάζω και να ανακαλύπτω νέους δρόμους ειδικά αφού υπάρχει η δυνατότητα να είναι πάνω από έναν. Δεν είχα ποτέ ξεκάθαρο στόχο που κυνηγούσα, με οδηγούσε αρκετά το κομμάτι της επιβίωσης αλλά η εμπλοκή μου σε πολλά πρότζεκτ μου διεύρυνε αρκετά τους ορίζοντες και με έκανε ανθεκτική και προσαρμοστική στο κάθε τι καινούριο.

Αν πρέπει να προτείνω κάτι στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, είναι ότι η δουλειά μας είναι παντού! Έχω κάνει λογότυπο και ιστοσελίδα για μικρή επιχείρηση που παράγει ελιές και καρύδια έως ιατρεία για πλαστική χειρουργική και φάρμες με άλογα. Τέλος η Γραφιστική και το design είναι κατά βάση μια εφαρμοσμένη τέχνη την οποία μπορεί κανείς να διδαχθεί και να μάθει να την κάνει χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποια φυσική τάση στο σχέδιο και στην ζωγραφική. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το επάγγελμα με απασχολούσε αρκετά το γεγονός ότι δεν έχω κάποια φυσική έφεση στο σχέδιο και πίστευα ότι αυτό θα μου δημιουργήσει πρόβλημα στην πορεία και εξέλιξη μου, αλλά είναι κάτι που δεν ισχύει χωρίς να σημαίνει ότι δεν πρέπει να διδαχθεί κανείς σχέδιο.

Linked In
https://www.linkedin.com/in/niki-nerantzi-584a58159/


Με εκτίμηση,

 
 
Νίκη Νεράντζη
Graphic Designer
T. 6983 69 5055
demo.nikinerantzi.gr
.
.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης