Το διαδίκτυο απειλείται!

απειλείται

Όλοι γνωρίζουμε το Ίντερνετ ως μέσο επικοινωνίας και γνώσης, λίγοι γνωρίζουμε όμως πως η ταυτότητά του έχει πια αλλάξει. Για πολλές εταιρείες και υπηρεσίες όπως και «κυβερνοεγκληματίες», το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα μέσο παρακολούθησης των χρηστών του.  Μέσω αυτού δηλαδή μπορούν να γνωρίζουν προσωπικά μας δεδομένα (κωδικούς πρόσβασης, πιστωτικές κάρτες κ.α.) – δεν είναι πια δύσκολο. Για παράδειγμα, η NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ) παρακολουθεί ό,τι λέμε και γράφουμε και έχει πρόσβαση σε αυτά. Το ίδιο και με πιο γνωστές σε μας υπηρεσίες όπως το Facebook ή το Google που, χωρίς να το ξέρουμε, πωλούν τις προσωπικές πληροφορίες μας σε διαφημιστές. Έτσι λοιπόν απειλείται το νόημα του διαδικτύου, που πρέπει να είναι μέσο συνεργασίας και επικοινωνίας ανθρώπων και όχι παρακολούθησής τους.

Ως απάντηση στο πρόβλημα, 1.100 μηχανικοί και προγραμματιστές συναντήθηκαν στο Βανκούβερ του Καναδά για να συζητήσουν πώς μπορούν να διορθώσουν την κατάσταση. Πρόκειται για το 88ο Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας για τη Μηχανική του Διαδικτύου, άγνωστο συνέδριο για τους περισσότερους που έχει εργαστεί σκληρά για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου και έχει εφαρμόσει μέτρα όπως το γνωστό «http» που έχουν κρατήσει το Ίντερνετ «ζωντανό» ακόμα. Ο πρωταγωνιστής του συνεδρίου Μπρους Σνάιερ δήλωσε πως «βρισκόμαστε στο μέσον μιας επικής μάχης για τον έλεγχο του κυβερνοχώρου. Στη μία πλευρά βρίσκονται κυβερνήσεις και εταιρείες και στην άλλη όλοι οι υπόλοιποι: πολίτες, λαϊκά κινήματα, αντιφρονούντες, χάκερ αλλά και εγκληματίες. Αρχικά, το Διαδίκτυο είχε δώσει περισσότερη δύναμη στη δεύτερη κατηγορία, τώρα όμως οι μεγάλοι θεσμοί αντεπιτίθενται και κερδίζουν μια μάχη που θα κρίνει το μέλλον του Ίντερνετ και του κόσμου».

Το συνέδριο αυτό σχεδιάζει να ξαναγράψει τους κώδικες του Διαδικτύου, εστιάζοντας στην κρυπτογράφηση των δεδομένων των χρηστών μέσω του «https» που συναντάμε μαζί με ένα λουκετάκι σε σελίδες καταστημάτων, τραπεζών κλπ. και σημαίνει την ασφάλεια των δεδομένων. Στόχος του συνεδρίου είναι μέχρι το 2016 να έχει αποκρυπτογραφηθεί το 90% της κίνησης του Ίντερνετ. Μακάρι. Μέχρι τότε, προσέχετε τι πληροφορίες δίνετε!

Σχολιάστε

Top