Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΕΡΟΒΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΤΩΝ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ

Ο καφές είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά παγκοσμίως. Η καφεΐνη στις μέρες μας, χάρις και στην χημική της απομόνωση και συνθετική της παραγωγή, χρησιμοποιείται σε αρκετές συνταγές και μπορούμε να την προσλάβουμε από πολλές πηγές, όπως ο καφές, το τσάι, τα προϊόντα κακάο, διάφορα αναψυκτικά τύπου κόλα και ενεργειακά ποτά. (Magkos F. and Kavouras S., 2004)

Στον αθλητισμό η καφεΐνη χρησιμοποιείται με σκοπό την βελτίωση της απόδοσης λόγω της εργογόνου αποτελεσματικότητας της. Στα πλεονεκτήματα συμπεριλαμβάνονται το γεγονός ότι  είναι φθηνή, μπορούμε να την βρούμε παντού,  έχει ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είναι ένα νόμιμο και κοινωνικά αποδεκτό «φάρμακο» (Magkos F. and Kavouras S., 2004). Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι η καφεΐνη συμπεριλήφθηκε 2 φορές (1962-1972 και 1984-2003) στον κατάλογο απαγορευμένων της World Anti-Doping Agency (WADA), με τη συγκέντρωση της > 12 μg / ml στα ούρα να θεωρείται ως ντόπινγκ. Από το 2004, η καφεΐνη έχει αφαιρεθεί από την απαγορευμένη λίστα, ωστόσο εξακολουθεί να είναι μέρος του προγράμματος παρακολούθησης της WADA. (Pesta et al. , 2013)

Το κύριο ερώτημα για την καφεΐνη, που απασχολεί τα τελευταία σαράντα τουλάχιστον χρόνια τις επιστήμες που σχετίζονται με την άθληση, είναι αν τελικά επηρεάζει την απόδοση.

Η επίδραση της καφεΐνης στην δύναμη σε αθλήματα και δραστηριότητες, παρά την ποικιλία των αποτελεσμάτων και του σχεδιασμού, δίνει την εικόνα ότι η χορήγηση καφεΐνης μάλλον βοηθάει τους αθλητές δύναμης. Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω μελλοντική διερεύνηση στην επίδραση της καφείνης στην δύναμη ή στις υψηλής εντάσεως και βραχείας διάρκειας ασκήσεις.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης