Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ (BASKET)

ΑΠΟ  ΕΝΑ ΚΑΛΑΘΙ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ  ΣΤΟ ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ  ΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ …

Το  μπάσκετ γνωστό και ως καλαθοσφαίριση ή καλαθόσφαιρα (για τους Κυπρίους) είναι χωρίς αμφιβολία το εθνικό σπορ της Ελλάδας  και ένα από τα πιο όμορφα αθλήματα του πλανήτη μας. Η επιτυχία της Ελλάδας σε αυτό  είναι φανερή από το 1968 και το πρώτο πανευρωπαϊκό  τρόπαιο από την ΑΕΚ μέχρι και σήμερα με τις επιτυχίες του Γιάννη Αντετοκούμπο στο NBA  που μετράει ένα πρωτάθλημα με τους  Milwaukee  Bucks το 2021, ένα MVP τελικών το 2021 και δύο  MVP πρωταθλήματος (2019,2020), ενώ οι  ελληνικές ομάδες Παναθηναϊκός , Ολυμπιακός ,ΑΕΚ, Μαρούσι και Αθηναϊκός  ( γυναικεία ομάδα) έχουν κατακτήσει συνολικά 19 ευρωπαϊκούς τίτλους  και η Εθνική  Ελλάδος έχει στην τροπαιοθήκη της 2 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα   (1987 και 2005) και έναν χαμένο τελικό Παγκοσμίου   Πρωταθλήματος  εναντίον της Ισπανίας στην Super Arena της Σαϊτάμα στην Ιαπωνία με το 70–47 στις 3 Σεπτεμβρίου 2006. Πώς ξεκίνησε όμως το άθλημα με το όνομα  «μπάσκετ» (= καλάθι) ;

Θα κάνουμε ένα ταξίδι στα τέλη του 19ου αιώνα, πιο συγκεκριμένα στην  βροχερή 21η Δεκεμβρίου 1891 στο Κολλέγιο του Σπρίγκφιλντ , τότε που ο Καναδός καθηγητής φυσικής αγωγής  James   Naismith   προσπαθούσε να κρατήσει δραστήρια μια τάξη με την οποία έκανε μάθημα εκείνη την ημέρα. Αναζητούσε ένα δυναμικό παιχνίδι εσωτερικού χώρου και  κατάλληλο για τον βαρύτατο χειμώνα της Νέας Αγγλίας. Αφού απέρριψε άλλες ιδέες, είτε ως υπερβολικά σκληρές είτε ως  ακατάλληλες για κλειστά γυμναστήρια , έγραψε τους βασικούς κανόνες της  καλαθοσφαίρισης  και κρέμασε ένα καλάθι ροδάκινων σε ύψος 3,03 μέτρων. Σε αντίθεση με τα σύγχρονα καλάθια ,αυτό το καλάθι ροδάκινων αρχικά διατηρούσε τον πάτο του με αποτέλεσμα οι μπάλες να  παίρνονται  με το χέρι μετά από κάθε  «καλάθι» ή πόντο που σημειωνόταν. Αυτό αποδείχτηκε αναποτελεσματικό . Έτσι, το κάτω μέρος του καλαθιού αφαιρέθηκε , πράγμα που επέτρεπε την ώθηση της μπάλας με ένα μεγάλο άλμα  κάθε φορά.

Η καλαθοσφαίριση την πρώτη φορά παίχτηκε με μπάλα  ράγκμπι. Οι πρώτες μπάλες ήταν καφέ , κάτι που άλλαξε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, όταν ο Tony Hiinkie ψάχνοντας  για μια μπάλα που  θα διακρινόταν πιο εύκολα από παίκτες και θεατές εισήγαγε την πορτοκαλί γνωστή και ως «σπυριάρα» που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.

Στο αρχικό παιχνίδι η ντρίπλα δεν υπήρχε  παρά  μόνο η « σκαστή πάσα» για τους συμπαίκτες. Η πάσα ήταν το βασικό μέσο  μετακίνησης της μπάλας.  Η ντρίπλα έγινε σημαντικό μέρος του παιχνιδιού στη δεκαετία  του ΄50 καθώς το σχήμα της μπάλας βελτιώθηκε.

Η δουλειά του James  Naismith  δεν άργησε να αναγνωριστεί και το 1904 το μπάσκετ παρουσιάστηκε ως άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς του Σαιντ Λούις  ενώ 32 χρόνια αργότερα εντάχθηκε επίσημα ως  ολυμπιακό άθλημα στο Βερολίνο το 1936. Δέκα χρόνια αργότερα ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη ,στις 6 Ιουνίου 1946, το BBA ( Basketball Association of America ). Το πρωτάθλημα αυτό συγχωνεύτηκε με το άλλο πρωτάθλημα της Αμερικής ,το NBL ( National Basketball League ) που ιδρύθηκε το 1937, και στις 3 Αυγούστου 1949 γεννήθηκε το καλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο  , το NBA ( National Basketball Association). Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο  πρώτος αγώνας BBA έγινε 1 Νοεμβρίου 1946 στο  Maple leaf Gardens του  Τορόντο ανάμεσα στους  Toronto  Huskies και  New York Knickerbockers ,με την ομάδα της Νέας  Υόρκης να επικρατεί με 66-68 , εκτός έδρας. Από το NBA έχουν περάσει μεγάλα ονόματα όπως Michael Jordan, Vince Carter, Kobe Bryant, Lebron James , Allen Iverson, Tim Duncan, Hakeem Olajuvon , Shaquille O’ Neal και άλλοι πολλοί. Ας μην ξεχάσουμε τις μοναδικές στιγμές που έχουμε δει στο NBA ,όπως το ‘flu game’ με τους 38 πόντους του άρρωστου Michael Jordan στον πέμπτο τελικό του NBA 1996-97 και την επικράτηση των Chicago Bulls με  90-88  στο Delta Center του Salt Lake City  ή τους 13 πόντους σε 33 δευτερόλεπτα του Tracy McGrady που έδωσαν τη νίκη στους  Huston Rockets με 81 – 80 ενάντια στους  San  Antonio Spurs ένα λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα!!Το μπάσκετ  προσφέρει ανεπανάληπτες στιγμές που κόβουν την ανάσα και γι’ αυτό   ό,τι και να γίνει ,όσο και να μεγαλώσουμε,  η αγάπη μας για το άθλημα αυτό δε θα φύγει  από μέσα μας ποτέ!

Ας  αφιερώσουμε ,όμως, και μερικές  γραμμές  για τη σημασία   του  μπάσκετ στη ζωή μας . Ίσως ,το άθλημα αυτό να είναι για κάποιους μια επαγγελματική βλέψη, να ξεδιπλώνει όνειρα, να δημιουργεί στόχους να διευρύνει ορίζοντες. Άλλοι μπορεί να εκνευρίζονται παρακολουθώντας αγώνες στην τηλεόραση ή να βλαστημούν όταν η ομάδα τους χάνει. Υπάρχουμε και εμείς ,όμως , μια κατηγορία ανθρώπων που βλέπουν το μπάσκετ ως μια διέξοδο από την καθημερινότητα ,ως κάτι παραπάνω από ένα πιεστικό, αλλά παράλληλα διαχρονικό και έντονο άθλημα.

Μπορεί να μην είμαστε τέλειοι σε αυτό, να κάνουμε συνεχώς τα ίδια λάθη , όμως όσα «βήματα» και αν κάνουμε , όσες φορές  και αν αστοχήσουμε στο καλάθι ,ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε. Θα συνεχίσουμε να αγαπάμε με όλο μας το « είναι» αυτό το άθλημα, θα παίζουμε  με πάθος και μεράκι , όσο και αν οι άλλοι μας υποτιμούν. Κάποια στιγμή θα γίνουμε καλύτεροι, για την ώρα είμαστε υπεραρκετοί. Όταν αγαπάμε αυτό που κάνουμε,  ενθουσιαζόμαστε απλώς με το άγγιγμα της μπάλας, διότι στην τελική αυτή είναι η σημασία του μπάσκετ. Να αγαπάς αυτό που κάνεις και να μην ξεχνάς ποτέ πως όσο κακός ή καλός είσαι σε αυτό , είσαι αρκετός. Κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό, όσο  καλύτερος ή χειρότερος  ενδεχομένως κι αν είναι.                                            

ΑΓΓΕΛΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

                                                                                                                ΚΑΤΣΑΤΣΟΣ   ΝΙΚΟΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης