ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

διαφορετικότηταΑς ορίσουμε αρχικά τον όρο «Διαφορετικότητα». Η λέξη έχει τη σημασία της ποικιλίας, της διαφοράς και της ετερογένειας. Ως κοινωνικός όρος εμπεριέχει τον αγώνα ενάντια στις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις αλλά και την ενσυναίσθηση και την κατανόηση του ατόμου για την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των ανθρώπων. Ο όρος μπορεί να αντικατοπτρίζει πολλά είδη «Διαφορετικότητας» σε κάθε επίπεδο. Οι διαφορές απλώνονται σε όλο το κοινωνικό, οικονομικό, ταξικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό και φυλετικό φάσμα. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε κατ΄ ουσία ίσοι μεταξύ μας, είμαστε ίσοι σε σχέση με την σωματοδομή μας είμαστε ίσοι με σχέση με το γενετικό κώδικα (D.N.A). Η διαφορετικότητα είναι η γοητεία της ζωής, ειδικά όταν αυτή τυγχάνει του δέοντος σεβασμού. Στο 38ο λύκειο μας δόθηκε η ευκαιρία να πάρουμε μερικές συνεντεύξεις από παιδιά του σχολείου τα οποία εκφράζουν την διαφορά τους από τους άλλους.

 Ερώτηση:

1. Ταυτότητα και αντωνυμίες (Identity and Pronouns)

Απαντήσεις:

1.1 Γυναίκα,He/Him ,She/Her, They/Them

1.2 Non-binary ,They/Them

1.3 Γυναίκα ,She/Her

Ερώτηση:

2. Ποια είναι η σεξουαλικότητά σας;

Απαντήσεις:

2.1 Είμαι bisexual.

2.2 Συνήθως προτιμώ να μην βάζω ταμπέλες στον εαυτό μου, αλλά σχετίζομαι κυρίως με το να με χαρακτηρίζουν ως panromantic demisexual.

2.3 Είμαι bisexual.

Ερώτηση:

3. Πώς πιστεύετε ότι οι άνθρωποι σας αντιλαμβάνονται;

Απαντήσεις:

3.1 Ότι είμαι περίεργη πολλές φορές κάνω βλακείες δεν είμαι σοβαρή και ότι είμαι ο εαυτός μου μόνο επειδή είμαι γκέι.

3.2 Μερικοί από τους φίλους μου αγνοούν εντελώς τις αντωνυμίες μου, αλλά δεν τους κατηγορώ γιατί μιλάμε στα ελληνικά και δεν υπάρχουν μη δυαδικές αντωνυμίες. Αλλά το εκτιμώ όταν ο στενός μου κύκλος με αναγνωρίζει με τον τρόπο που θέλω να με αντιλαμβάνονται. Όσο για την οικογένειά μου, δεν ξέρουν τίποτα, καθώς είναι όλοι τους ομοφοβικοί και τρανσφοβικοί και επειδή δεν θέλω να με θεωρούν απογοήτευση για αυτούς ή αποτυχημένο παιδί επειδή έχω κόμπλεξ. Τους αφήνω να με βλέπουν ως στρέιτ cis κορίτσι, ενώ εγώ προσποιούμαι ότι είμαι αυτό που περιμένουν από μένα, έτσι ώστε να ταιριάζω στα δικά τους πρότυπα. Όσον αφορά τον εραστή, δεν έχω, δυστυχώς.

3.3 Ειλικρινά δεν ξέρω, αλλά υποθέτω ότι έχουν θετική αντίληψη.

Ερώτηση:

4. Θέλετε να προσθέσετε ένα σχόλιο σχετικά με το πώς σας βλέπουν οι άλλοι;

Απαντήσεις:

4.1 Οι φίλοι μου με ξέρουν σαν τον κλόουν τις τάξη μας, πολύ αστεία, περίεργη κάποιες φορές και η οικογένεια μου σαν ένα κανονικό κορίτσι αλλά πολύ άτακτο.

4.2 Ο στενός μου κύκλος μάλλον με σέβεται, η υπόλοιπη φιλική μου ομάδα προσπαθεί κάπως να το αποφύγει, νομίζω και με αποκαλεί she/her. Η οικογένειά μου δεν έχει ιδέα, επειδή είμαι ένας καταπληκτικός ηθοποιός και περιμένω ακόμα το Όσκαρ μου. Και ο εραστής; Χα!

4.3 Δεν ξέρω, αλλά όπως είπα, είμαι αρκετά σίγουρος ότι έχουν θετική γνώμη για μένα.

Ερώτηση:

5. Πώς σας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι όταν το μαθαίνουν;

Απαντήσεις:

5.1 Οι φίλοι μου δεν το έκαναν μεγάλο θέμα επειδή είναι κάτι φυσιολογικό στην ζωή για αυτήν την γενιά. Στην οικογένεια μου δεν έχω πει κάτι και ούτε πρόκειται.

5.2 Η οικογένειά μου δεν το ξέρει. Οι φίλοι μου συνήθως κάνουν κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το πώς λειτουργούν οι αντωνυμίες που επέλεξα να προσδιορίζω και στη συνέχεια προσπαθούν συνήθως να τις χρησιμοποιούν σωστά. Ο εραστής μου είναι ανύπαρκτος.

5.3 Τίποτα δεν άλλαξε, μου φέρονται με τον ίδιο τρόπο.

Ερώτηση:

6. Πώς αισθάνεσαι γιαυτό;

Απαντήσεις:

6.1 Δεν νιώθω κάτι επειδή πρέπει να το συνηθίσω για όλη μου την ζωή. Κάποιοι θα έχουν διαφορετικές απόψεις για την σεξουαλικότητα μου.

6.2 Είμαι εντάξει με αυτό, το έχω συνηθίσει πια. Και δεν με νοιάζει αν κάποιος βρει θέμα με την ταυτότητά μου, γιατί τι θα κάνουν; Να μου επιβάλλουν το φύλο στο λαιμό;

6.3 Χαρούμενη που είμαι αποδεκτή

Ερώτηση:

7. Τι σας έκανε να ταυτοποιήσετε τον εαυτό σας και να τον αποδέχεστε έτσι;

Απαντήσεις:

7.1 Όταν ήμουν μικρή δεν φανταζόμουν τον εαυτό μου μετά από χρόνια να είμαι σε σχέση με κοπέλες και να μου αρέσουν γενικά οι κοπέλες αλλά σήμερα είμαι πολύ περήφανη για τον εαυτό μου και τον δέχομαι ως bisexual

7.2 Δεν έβρισκα άνεση σε κανένα από τα δύο τυπικά φύλα (αρσενικό – θηλυκό) και δεν ήθελα να προσδιορίζομαι από τον φάκελο του φύλου μου «δεν μπορείς να το κάνεις αυτό είσαι κορίτσι» και το αντίστροφο. Είχα κουραστεί από αυτό και έτσι απλά προσδιορίστηκα, ως ο εαυτός μου.

7.3 Αποδέχομαι τον εαυτό μου και ταυτίζομαι ως τέτοιος επειδή μου αρέσουν οι γυναίκες και οι άντρες .

Ερώτηση:

8. Ο τρόπος που οι άνθρωποι σας αντιλαμβάνονται και σας αντιμετωπίζουν σας επηρεάζει με κάποιο τρόπο;

Απαντήσεις:

8.1 Ναι στο ότι δεν έχει σημασία ποιος με υποστηρίζει ή όχι. Πάντα πρέπει να είμαι ο εαυτός μου και να μη με νοιάζει η άποψη του άλλου.

8.2 Έχω μια μικρή δυσφορία για το φύλο όταν οι άνθρωποι λένε «Μα είσαι ΚΟΡΙΤΣΙ, και ως ΚΟΡΙΤΣΙ..» . Δεν με ενδιαφέρουν πλέον οι αντωνυμίες «αυτή/αυτός», αλλά ούτε τις προτιμώ. Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι μου απευθύνονται με τις σωστές αντωνυμίες, πρέπει να παραδεχτώ ότι μου αρέσουν λίγο περισσότερο ως φίλοι.

8.3 Είμαι ευγνώμων που με αποδέχονται και δεν με κρίνουν οι άλλοι, αλλά δεν νομίζω ότι με επηρεάζει.

Ερώτηση:

9. Οι απόψεις των ανθρώπων σας επηρεάζουν με οποιονδήποτε τρόπο;

Απαντήσεις:

9.1 Δεν έχω δεχτεί εκφοβισμό για τη σεξουαλικότητα μου,  για αυτό όχι δεν με έχει επηρεάσει σε κανένα επίπεδο.

9.2 Το σκέφτομαι μερικές φορές και νιώθω αμήχανα για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζω τον εαυτό μου. Αλλά αυτό είναι κάτι που μου συμβαίνει γενικά λόγω της αγχώδους διαταραχής μου και όχι μόνο λόγω της ταυτότητας φύλου μου. Αλλά συνήθως προσπαθώ να το ξεπεράσω και να έχω αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που είμαι. Μου αρέσει να μιμούμαι κάποια από τα τολμηρά χαρακτηριστικά των φίλων μου και αυτό συνήθως βοηθάει στο να νιώθω αρκετή.

9.3 Δυστυχώς ναι, γι’ αυτό και νιώθω ανακουφισμένη που οι αγαπημένοι μου με αγαπούν γι’ αυτό που είμαι.

Ερώτηση:

10. Είχατε προβλήματα με την ταυτότητα ή τη σεξουαλικότητά σας;

Απαντήσεις:

10.1 Στην αρχή είχα προβλήματα να βγω έξω και να το πω στους φίλους μου επειδή δεν ήξερα τι θα έλεγα αλλά όταν τους το πα ήταν χαλαροί με αυτό. Στο σπίτι ξέρω ότι δεν θα με δεχτούν για το ποιά είμαι και πρέπει να το συνηθίσω για όλη μου τη ζωή. Είναι κάτι που στενοχωριέμαι όταν το σκέφτομαι ότι δεν θα μπορέσω να πω στην οικογένειά μου για το ποια είμαι.

10.2  Όχι, επειδή ο κύκλος μου δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ και η οικογένειά μου δεν το γνωρίζει. Υπολόγισα όλα τα πιθανά αποτελέσματα προτού εκδηλωθώ σε κάποιον. Δεν πιστεύω ότι το ‘coming out’ θα έπρεπε να είναι μεγάλη υπόθεση, αλλά επειδή κάποιοι το βλέπουν έτσι, δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαστώ για όλα τα πιθανά σενάρια.

10.3 Λοιπόν, δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω τι ήμουν και να το αποδεχτώ, αλλά τώρα όλα είναι εντάξει.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης