ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

20240429_024714

Ιδιαιτέρως συγκινητική αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένη ήταν η έκθεση του Ιστορικού Μουσείου για τους Πρόσφυγες την οποία επισκεφτήκαμε μαθητές και καθηγητές του σχολείου μας την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024.

Η έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής με τίτλο: «Από τη Μεγάλη… στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Β΄): Οι Πρόσφυγες» ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2023 και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι 30 Ιουνίου 2024. Θέμα της έκθεσης είναι η ζωή των Προσφύγων καθώς ξεριζώνονται από την πατρίδα τους και αγωνίζονται να επιβιώσουν στη χώρα που τους υποδέχεται που θα γίνει γι’ αυτούς μια δεύτερη πατρίδα.

Η έκθεση έχει οργανωθεί εξαιρετικά στο περιστύλιο πάνω από την κεντρική αίθουσα συνελεύσεων της Παλιάς Βουλής. Το ίδιο το κτήριο είναι ένα ιστορικό μνημείο και μια παρακαταθήκη για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Μέσα στην κεντρική αίθουσα της Παλιάς Βουλής πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις όπως η είσοδος της Ελλάδας στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ίδια αίθουσα πραγματοποιήθηκε η Δίκη των Έξι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η έκθεση, που αφορά στους πρόσφυγές της Μικρασιατικής Καταστροφής διακρίνεται σε τέσσερα μέρη: Α. Αίτια προσφυγίας, Β. Ο ξεριζωμός, Γ. Η εγκατάσταση, δ. Η ενσωμάτωση των Προσφύγων. Κάθε ενότητα ξεχωρίζει για το ξεχωριστό χρώμα της . Στην πρώτη ενότητα κυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, λόγω του αίματος που χάνεται σε πολέμους, πολιτικές ή θρησκευτικές διώξεις με άμεσο απότοκο την προσφυγιά. Στην δεύτερη ενότητα κυριαρχεί το μπλε χρώμα για να συμβολίσει τους θαλάσσιους δρόμους που ακολούθησαν οι πρόσφυγες για να σωθούν και να φτάσουν στη νέα τους πατρίδα. Στην τρίτη ενότητα κυριαρχεί το καφέ χρώμα από το χρώμα των χωμάτινων πλίνθων που χρησιμοποιήθηκαν για να χτιστούν τα πρώτα σπίτια στα οποία θα εγκαθίσταντο οι πρόσφυγες. Τέλος, η τέταρτη ενότητα διακρίνεται για το πράσινο χρώμα ως συνδεδεμένο με την προσφυγική εμπειρία

Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά τεκμήρια, ιστορικά  έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα πηγών και δημοσιεύματα του Τύπου, ενώ οι ιστορίες των προσφύγων οπτικοποιούνται μέσω video animation.

Χρήσιμες πληροφορίες για την έκθεση και τους συντελεστές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Μουσείου https://www.nhmuseum.gr/ektheseis/periodikes/item/17551-apo-ti-megali-sti-sygxroni-ellada-meros-v-oi-prosfyges.

Η έκθεση μάς συγκίνησε γιατί είναι πολύ όμορφη εικαστικά, αλλά και γιατί προσεγγίζει το προσφυγικό ζήτημα με ιστορική τεκμηρίωση και ιδιαίτερη ευαισθησία. Σας την προτείνουμε.

 

20240429_024629                      n;eo

Η συντακτική ομάδα της Σχολικής Εφημερίδας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης