Solmeister

Solmeister

@solmeister13, της Άρτεμης Σαδεδίν, Α4

Η trap αποτελεί τα τελευταία χρόνια ένα είδος μουσικής πολυζυτητημένο και για αρκετούς αμφιλεγόμενο. Υπάρχει η αντίληψη ότι «επιβάλλεται» στους νεολαίους λόγω της θεματολογίας της και ,αν και παρακλάδι της hip hop  μουσικής, δεν έχει τις προδιαγραφές να εξελιχθεί, ειδικά στην ελληνική μουσική σκηνή. Η ελληνική trap για πολλούς στερείται πρωτοτυπίας,  είναι μονότονη με θεματολογία κλισέ. Τις περισσότερες φορές το μήνυμα, που θέλει να σου προσφέρει ένας μουσικός καλλιτέχνης, χάνεται. Ωστόσο, υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως είναι ο Solmeister.

Ο Solmeister ή αλλιώς Μανώλης Σολιδάκης γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μαρούσι από κρητικούς γονείς και παιδί του ιδιωτικού, σπούδασε Ιστορία και Κριτική του κινηματογράφου στην Αγγλία, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ασχολείται με την συγγραφή και παραγωγή των κομματιών του, με τους WNC και το Tumblr. Στα αυτιά σου φτάνει ένα κράμα από ραπ, ροκ και emo ήχους, όμως εκείνα που σου μένουν είναι τα όμορφα μηνύματα που σου προσφέρει.

Η πρώτη του επαφή με τον χώρο της μουσικής ήταν στα 13 του, που ηχογραφούσε στίχους από τα Ημισκούμπρια. Το καλοκαίρι όμως του 2008, όταν αγόρασε το πρώτο του μικρόφωνο και άρχισε να τραγουδάει με τον κολλητό του, τον Pak, η αγάπη για τη μουσική εκδηλώθηκε έντονα. Το 2010 συμμετέχει  στο Grandchampion Hot Joints του DJ The Boy, με την κυκλοφορία του «Say Goodbye EP» και του βιντεοκλίπ του «Βράδια Αξημέρωτα».

To 2015 κυκλοφορεί το «Νύχτες Πρεμιέρας», του πρώτου ολοκληρωμένου, επίσημου, solo δίσκου του, ο οποίος παρουσιάστηκε ζωντανά στη Μεθοδία το Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς και οπτικοποιήθηκε σε τέσσερα βιντεοκλίπ. Στο «Νύχτες Πρεμιέρας» έβαλε τη φιλοσοφία πίσω από την τέχνη. Αποφάσισε πως κάθε δικό του πόνημα θα φέρει την υπογραφή του, απ” την αρχή ως το τέρμα, με εκείνον να επιμελείται τη μουσική παραγωγή σε όλα τα κομμάτια, να σχεδιάζει τα εξώφυλλα και να σκηνοθετεί τις οπτικοποιήσεις.

Το επόμενο βήμα ονομάστηκε Cool Kids Never Die και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2016. Ο ίδιος δήλωνε ότι δεν ήθελε να βγάλει τον ίδιο δίσκο δεύτερη φορά, ότι ήταν απογοητευμένος με το hip hop στην Ελλάδα, εντός και εκτός των πλαισίων της «σκηνής». Έτσι αναθεώρησε την ταυτότητα του, στιχουργικά, μουσικά, ακόμα και ερμηνευτικά, χαρτογραφώντας για άλλη μια φορά ένα παρελθόν που άφησε μισό. Το αποτέλεσμα είναι ένας δίσκος αφιερωμένος στην εφηβεία με επιρροές από alternative rock. Η στροφή στην καλλιτεχνική του πορεία, με ένα καινούριο απροσδιόριστο ηχόχρωμα, γίνεται γεγονός. Τον δίσκο συνόδευσε και ένα βιβλίο, το οποίο τυπώθηκε σε 100 συλλεκτικά αντίτυπα. Αυτή ήταν μία νέα πλευρά του Solmestier:  ήταν η πρώτη του επαφή με τη διαδικασία δημιουργίας ενός βιβλίου, χαράζοντας έτσι το δρόμο προς το «Εγχειρίδιο Επιβίωσης για τους Κοινωνικά Ανασφαλείς». Ήταν  ένα μυθιστόρημα βασισμένο στις ιδέες, τα γεγονότα και τους χαρακτήρες που ενέπνευσαν το «Cool Kids Never Die».

Τον Ιούλιο του 2017, ανακαλύπτοντας τον Yoda Priest σε μια παράλληλη πορεία, χαρτογραφήσανε μαζί το μονοπάτι προς «Το Χάρτινο Βασίλειο«, έναν δίσκο, που εμπνεύστηκε απομονωμένος σε ένα σπίτι στα βουνά της Πελοποννήσου. Αυτόν το δίσκο τον παρουσίασε το  2019 και τον συνόδεψε με ένα δεύτερο βιβλίο. Το 2021 ίσως είναι και η καλύτερη χρονιά του, διότι ο νέος του δίσκος «Τα λέμε στην κόλαση» πήγε καλύτερα από όσο περίμενε με ένα εκπληκτικό video clip.

Με όλη του αυτή την πορεία καταλήγει σήμερα μέσα από τα κομμάτια του, να σου διδάσκει πώς να αγαπάς τους συνανθρώπους σου και κυρίως τον εαυτό σου. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν θέματα ταμπού και ότι δεν «ρομαντικοποιεί» κάθε τραγική κατάσταση. Χαρακτηριστικά λέει: «…συνειδητοποιείς ότι έχεις ένα μέσο έκφρασης στα χέρια σου το οποίο το ακονίζεις.»

Και είναι σημαντικό, λοιπόν, να αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε είδος  μουσικής κρύβει μύθους και αλήθειες, και όπως αναφέρει  η συντακτική ομάδα της εφημερίδας ΝΕΑ « Φυσικά, είναι αστεϊσμός να διατεινόμαστε ότι η κοινωνία μας, σάπια σε πολλά της κομμάτια, κινδυνεύει από την trap μουσική. Δεν πρόκειται περί εχθρού της, αλλά περί καθρέφτη της, μάλλον.»

 

Μερικά τραγούδια που σας προτείνω να ακούσετε είναι:

• η Ζαχαροζυμωμένη

• Μουσικές καρέκλες

•η Βάρκα

• Ενθάδε Κείται

• Μόνος στο πάρτυ

• Μαθήματα πτώσης

• Άβολο

• Οι πληγωμένοι ξέρουν να περνούν καλά

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης