Σαν τον Πολύγυρο… δεν έχει – Ζήσης Χριστόφορος

Πολύγυρος 2, Κ. Σπυροπούλου

Σαν τον Πολύγυρο… δεν έχει!

Ο Πολύγυρος αποτελούσε ανέκαθεν το σήμα κατατεθέν ενός από τα ιστορικότερα μέρη στη χώρα της Χαλκιδικής. Όσον αφορά αυτό το σπουδαίο νομό, ο Πολύγυρος βρίσκεται στο κέντρο του και δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους, αλλά και σε επισκέπτες, να αποδράσουν, με μία σύντομη διαδρομή σε αρκετά άξια αναφοράς αξιοθέατα.

Είναι γεγονός πως η Χαλκιδική φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες που προτρέπουν ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο να κάνουν μία βουτιά στα καταγάλανα νερά και να μοιραστούν τον καλοκαιρινό ήλιο. Πράγματι, μόλις δέκα λεπτά από τον Πολύγυρο, βρίσκεται η πρώτη παραλία και, στη συνέχεια, έπειτα από μερικά λεπτά στην κίνηση, αρκετό κορνάρισμα και απίστευτα αυτοκίνητα, με πινακίδες από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, εμφανίζονται τα διαμάντια αυτού του τόπου. Τέτοια τοπία, όπου η βλάστηση φτάνει μέχρι την αμμουδιά, και τα βράχια διαμορφώνουν κατάλληλα τους κόλπους και τις παραλίες, σπανίζουν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας κάθε χρόνο.

Αδιαμφισβήτητα, οι παραλίες του αποτελούν τον βασικό παράγοντα της τεράστιας αναγνωρισιμότητας αυτού του τόπου. Ωστόσο, εγκατεστημένος στους πρόποδες βουνού, ο Πολύγυρος βρίσκεται σε ορεινή περιοχή και δεν απέχει πολύ από αξιοζήλευτες τοποθεσίες στο δάσος. Η περιοχή του Χολομώντα, καταλαμβάνοντας μια μεγάλη έκταση, προσφέρει θέα και τοπία που διαφορετικά θα απαιτούσαν αρκετή ανάβαση. Όλο το πράσινο, η χλωρίδα και η πανίδα δεν έχουν την επισκεψιμότητα που τους αρμόζει, καθώς ο κόσμος δεν έχει ανακαλύψει την ομορφιά των δασών αυτού του τόπου.

Γίνεται κατανοητό πως η περιβαλλοντική σημασία του τόπου είναι τεράστια για τον βιοπορισμό των ντόπιων. Πέρα από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και τις εστίες τουρισμού, η καλλιεργήσιμη γη συμβάλλει και  στην άμεση ανάπτυξη της γεωργίας. Παραγωγοί όλων των φυσικών προϊόντων ακμάζουν στα χωριά της Χαλκιδικής και προωθούν την γενέτειρα τους και την αξία της μέσα από την παραγωγή τους.

Συνεπώς, είναι εμφανή τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Πολύγυρο, την κωμόπολη που βρίσκεται ανάμεσα σε βουνά και θάλασσες. Φυσικά, σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζουν οι ντόπιοι που είναι γνωστοί για την φιλοξενία τους στους περαστικούς και αγωνίζονται καθημερινά για την εξέλιξη του τόπου. Επομένως, ο Πολύγυρος είναι ένα ευλογημένο μέρος που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, καθώς σαν την Χαλκιδική δεν έχει και πιο Χαλκιδική από τον Πολύγυρο δεν έχει!

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης