Μέτσοβο

001

Ταξιδεύοντας στο: Μέτσοβο

Επιμέλεια: Ελένη Κ., Σοφία Κ.

Το Μέτσοβο είναι   ένας αγαπημένος προορισμός. Η ορεινή κωμόπολη του Νομού Ιωαννίνων είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.160μ, έχει πληθυσμό 5.924 (2011) και αποτελεί Top χειμερινό προορισμό για Έλληνες και ξένους. Ο παραδοσιακός αυτός οικισμός, βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου.

Με το που φτάσεις εκεί, ο καθαρός αέρας που αναπνέεις είναι αρκετός  για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα ενώ η φιλοξενία των κατοίκων θα σε κάνει να αισθανθείς αμέσως άνετα.

Αξιοθέατα

Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστηράκι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστηράκι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρύσσια. Επίσης λειτουργεί από το 1955 το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα. Στο Ίδρυμα Τοσίτσα θα βρεις πρότυπο τυροκομείο και οινοποιείο στο οποίο ωριμάζει και εμφιαλώνεται το περίφημο κρασί του Μετσόβου. Το χειμώνα υπάρχουν οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα (Κερακόλι και Πολιτσιές) τα οποία σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολογούν ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα.

Για τους πιο τολμηρούς, το Μέτσοβο είναι ιδανικό λόγω της φυσικής του κατανομής για extreme sports όπως kayak, rafting, snowmobile, mountain bike, ιππασία, σκι και πεζοπορία. Επίσης λειτουργούν τρία οργανωμένα χιονοδρομικά κέντρα, το χιονοδρομικό κέντρο Καρακόλι, το χιονοδρομικό κέντρο Πολιτσιές ή Προφήτης Ηλίας και τα τελευταία χρόνια το χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου. Οι φυσιολάτρες μπορούν να απολαύσουν ένα δείγμα της φύσης της Πίνδου στον Αβερώφειο κήπο ή να επισκεφθούν την τεχνητή λίμνη πηγών Αώου σε απόσταση 15χμ από το Μέτσοβο.

004

Διασκέδαση

Το Μέτσοβο είναι μια περιοχή όπου μπορεί να βρει κανείς  πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια, γραφικά καφενεία, εστιατόρια και ψησταριές με εκλεκτούς, ελληνικούς  τοπικούς μεζέδες και άφθονο ντόπιο κρασί. Οι επιλογές είναι πολλές και ικανοποιούν όλα τα γούστα. Στα τοπικά εστιατόρια μπορεί κάποιος να απολαύσει παραδοσιακές  γεύσεις όπως τις σπιτικές χυλόπιτες Μετσόβου, τα ντόπια κρέατα και τα εκλεκτά τυριά.

Για βραδινή διασκέδαση υπάρχουν κάποια μικρά μπαράκια ενώ αν επισκεφθείτε το Μέτσοβο το καλοκαίρι μπορείτε να διασκεδάσετε και να χορέψετε στα τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια!  Αν δεν  σας φτάνουν αυτά και είστε “Party animal” τότε σε απόσταση 45’ μπορείτε να επισκεφτείτε τα Γιάννενα για περισσότερη διασκέδαση.

Ξενοδοχεία:  Ανάλογα με την εποχή οι τιμές του δίκλινου ξεκινούν από 40 ευρώ και ανεβαίνουν ανάλογα με τις ανέσεις που θέλετε…

Χιλιομετρική απόσταση με αμάξι από Αθήνα:

- Μέσω γέφυρας Ρίου 446km, 4 ώρες και 18 λεπτά (Διόδια 39,2€)

-Μέσω Τρικάλων 410km, 4 ώρες και 45 λεπτά (Διόδια 19,8 €)

Διόδια: 39,20€ – 32,20€

Πηγές: Βικιπαίδεια, www.travelgirl.gr, www.diakopesmas.gr, vriskoapostasi.gr, hotelsline.com, touristorama.com

 

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Μέτσοβο"

Σχολιάστε

Top