Οι γυναίκες στην Τουρκοκρατία ήταν υπόδουλες στον σύζυγο τους και οι περισσότερες, κυρίως οι νέες, έμεναν στο σπίτι επειδή φοβόντουσαν τους Τούρκους. Όμως, δεν ήταν μικρή η προσφορά τους στην Ελληνική Επανάσταση. Πολλές γυναίκες με οικονομική άνεση χρηματοδοτούσαν εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και αργότερα τους εξεγερμένους Έλληνες.
Για παράδειγμα η Μαντώ Μαυρογένους διέθεσε όλη της την περιουσία στον αγώνα για την ελευθερία. Επίσης, οι γυναίκες ανώτερης κοινωνικής τάξης ασχολούνταν όχι μόνο με γυναικείες εργασίες όπως υφαντική αλλά και με την επιστήμη της ιατρικής και σε ορισμένες χειρονακτικές εργασίες στις οποίες είχαν ισότιμη αμοιβή με τους άντρες. Επιπλέον, δεν είναι αμελητέα η συνεισφορά των Ελληνίδων στο πεδίο της μάχης. Οι γυναίκες της Μάνης και του Σουλίου πολέμησαν στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Αξιοσημείωτη είναι και η αυτοθυσία των γυναικών διότι είχαν αφιερώσει την ζωή τους στον αγώνα κατά του Τουρκικού ζυγού. Σημαντική φυσιογνωμία εκείνης της εποχής ήταν η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα η οποία είχε σχηματίσει δικό της εκστρατευτικό σώμα που το συντηρούσε αποκλειστικά με δικά της έξοδα.