Οικογένεια με…θέματα!

Στις μέρες μας, τα μέλη της οικογένειας αλλάζουν ρόλους και η ίδια η οικογένεια παίρνει διαφορετική μορφή. Συχνά, απουσιάζει ο πατέρας ή η μητέρα και την ανατροφή του παιδιού την έχει αναλάβει μόνο ο ένας γονέας. Επίσης, αντίθετα με το παρελθόν, όλο και περισσότερες γυναίκες εργάζονται, οπότε οι ρόλοι αλλάζουν και πρέπει όλοι στο σπίτι να μοιράζονται εξίσου τις δουλειές. Πολλές φορές, τα θέματα που απασχολούν την οικογένεια οδηγούν σε τσακωμούς ανάμεσα στο ζευγάρι, παραμέληση των ανήλικων παιδιών και πολλούς χωρισμούς!

Η παραμέληση των παιδιών και των εφήβων, κατά την άποψή μου, είναι ένα απ’ τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια. Συχνά, όταν και οι δυο γονείς εργάζονται σκληρά, αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στα παιδιά τους και τα βλέπουν σπάνια. Τότε, ειδικά στους εφήβους, δημιουργούνται πολλά ψυχολογικά προβλήματα και ερωτηματικά για τους λόγους που δεν βλέπουν τους γονείς τους, για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους. Όταν, όμως, τα προβλήματα των εφήβων μένουν άλυτα, τότε τα κρατούν μέσα τους και, συχνά, τα εκδηλώνουν με την κακή συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό, καλό θα ήταν, οι γονείς να επικεντρώνονται περισσότερο στα παιδιά τους, παρά στη δουλειά τους, ώστε τα παιδιά τους, μεγαλώνοντας με αγάπη και φροντίδα, να έχουν έναν υγιή ψυχικό κόσμο.

Άλλο ένα συνηθισμένο πρόβλημα που βασανίζει τις ελληνικές οικογένειες σήμερα,  είναι το οικονομικό. Οι γονείς δουλεύουν όσο περισσότερο μπορούν και στο τέλος εξαντλούνται σωματικά και ψυχικά για να καλύψουν τις ανάγκες της οικογένειας. Παράλληλα, η οικονομική κρίση και η αυξημένη ανεργία στη χώρα μας χειροτέρεψε τα πράγματα, καθώς αν δουλεύει μόνον ο ένας γονιός, τα οικονομικά προβλήματα στην οικογένεια αυξάνονται. Η ανεργία πλήττει περισσότερο τις γυναίκες, υλικά και ψυχολογικά, γιατί, όταν εργάζονται, νιώθουν περισσότερο ολοκληρωμένες, ανεξάρτητες και έχουν καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά τους.

Συνοψίζοντας, είναι βέβαιο ότι ο θεσμός της οικογένεια περνάει κρίση και τα μέλη της θα πρέπει  να έρθουν πιο κοντά μέσα από την ουσιαστική  επικοινωνία.

Ίριδα, Β2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης