Η Α΄ τάξη σκέφτεται δημιουργικά…. με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών!

Οι μαθητές και μαθήτριες της Α τάξης, στο μάθημα των Θρησκευτικών εμπνεύστηκαν διαβάζοντας για τη ζωή των Τριών Ιεραρχών και αποσπάσματα από διάφορα κείμενά τους. Στη συνέχεια, ο καθένας σημείωσε ποια από τις απόψεις και ιδέες που διάβασε θεωρεί ότι είναι η σημαντικότερη κατά την κρίση του και γιατί. Στη συνέχεια σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων μετά από συζήτηση συμφώνησαν από κοινού για το ποια από τις τέσσερις πλέον απόψεις θεωρούν την σημαντικότερη, εξηγώντας τι τους οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Παρουσιάζουμε λοιπόν τις εντυπώσεις τους.

Ήρθε για να σου ζητήσει βοήθεια ένας ζητιάνος; Θυμήσου πόσο πτώχευσε ο Κύριος για να μας πλουτίσει. Άρρωστος βρίσκεται μπροστά  σου και τραυματίας; Λυπήσου όπως για τη δική σου υγεία. Αν δεις γυμνό, ντύσε τον. Μη διώξεις φτωχό εσύ που έγινες πλούσιος κοντά στο Θεό. Μην ατιμάσεις ξένο, δώσε σ’ όποιον έχει ανάγκη στέγη, σκεπάσματα, τροφή. Γρηγόριος Θεολόγος

» Όλα τα διδάγματα των Τριών Ιεραρχών έχουν ένα ηθικό δίδαγμα να προσφέρουν. Ωστόσο, ξεχωρίζουμε περισσότερο αυτό του Γρηγορίου του Θεολόγου, διότι αφορά τον καθένα ξεχωριστά, λέγοντας ότι αν βρεθεί κάποιος συνάνθρωπός μας που χρειάζεται τη βοήθειά μας, να μην τον αγνοήσουμε ή να του την αρνηθούμε, επειδή πρέπει πάντοτε να μπαίνουμε στη θέση του άλλου και να σκεφτόμαστε πώς θα νιώθαμε εμείς αν μας συνέβαινε κάτι ανάλογο.»

«Επιλέξαμε τα λόγια του Γρηγορίου του Θεολόγου επειδή μιλούν για αγάπη και αλληλεγγύη ως προς τον συνάνθρωπό μας. Να μην κάνουμε διακρίσεις στους ανθρώπους για το χρώμα τους, για τη θρησκεία τους και για την κοινωνική τους θέση. Να τους αγαπάμε όλους το ίδιο, όπως ο Χριστός μας αγάπησε όλους χωρίς εξαιρέσεις.»

Όποιος επιπλήττει τους νέους χωρίς συγχρόνως να τους παρηγορεί, τους κάνει σκληρότερους.  Διότι δεν μπορούν να σηκώσουν το φορτίο των συνεχών ελέγχων και γι’ αυτό αμέσως και με βιαιότητα αντιδρούν. Για να προλάβουμε λοιπόν τους πόνους, που προκαλούν οι έλεγχοι πρέπει να τους συνοδεύουμε με λόγια καλοσύνης. Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Διαλέξαμε αυτά τα λόγια του Ιωάννη του Χρυσοστόμου επειδή αναφέρεται κυρίως στην ηλικία μας και την ανάπτυξή μας, αλλά και στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Άλλωστε πιστεύουμε ότι όλα τα σοφά πράγματα που είπε είναι χρήσιμα ως προς τους γονείς, αλλά και τα παιδιά.

Απομάκρυνε από την καρδιά σου κάθε βιοτική φροντίδα και κάθε προσκόλληση σ’ οποιοδήποτε πράγμα και όλο τον εαυτό σου συμμάζεψε τον εδώ. Διότι ποια είναι η ωφέλεια να παρευρίσκεσαι σωματικά εδώ και η σκέψη σου να είναι απασχολημένη αλλού; Μέγας Βασίλειος

«Το θεωρούμε σημαντικό διότι οι καθηγητές προστατεύουν τα παιδιά στην τάξη και τους μαθαίνουν να συγχωρούν και να συμπεριφέρονται ευγενικά.»

» Θεωρούμε πως είναι καλύτερο διότι να αφήσει τα κακά πίσω και να έχει μία βιοτική φροντίδα και να έχει μία προστατευτικότητα μέσα στην τάξη και το μυαλό σου να μην απασχολημένο αλλού.»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης