Το καταστροφικό ξύπνημα του Εγκέλαδου

PastedGraphic-6

Το καταστροφικό ξύπνημα του Εγκέλαδου 

Τον τελευταίο καιρό η γείτονος χώρα , η Τουρκία και η Συρία , επλήγησαν από τον Εγκέλαδο . Στις 6 Φεβρουαρίου του 2023 , δύο σεισμοί, ο πρώτος στα δυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ  και έντασης 7,8 ρίχτερ και ο δεύτερος 9 ώρες αργότερα και με μέγεθος 7,5 ρίχτερ προκάλεσαν βιβλική καταστροφή.

Χιλιάδες οικήματα ισοπεδώθηκαν,  οι νεκροί ξεπέρασαν τους 35.000 και είναι άγνωστος ο αριθμός των χιλιάδων εγκλωβισμένων . Δυστυχώς έχει χαθεί κάθε ελπίδα για την εύρεση επιζώντων. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες  είναι άστεγοι ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο και στις δυο χώρες.

Χιλιάδες άνθρωποι  διαβιούν χωρίς στέγη, τροφή, καύσιμα.  Ο πόνος είναι πάρα πολύ μεγάλος. Οικογένειες ξεκληρίστηκαν και παιδιά έμειναν απροστάτευτα σε ιδρύματα.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες  σε συνδυασμό με το σοκ και τα τραύματα του σεισμού επιβαρύνουν τις συνθήκες επιβίωσης των σεισμόπληκτων.  Τα νοσοκομεία δεν έχουν άδειες κλίνες, οι εγκαταστάσεις παροχής βοήθειας δεν επαρκούν και οι άνθρωποι αυτοί ανεβαίνουν έναν καθημερινό Γολγοθά.

Την έμπρακτη στήριξή της εξέφρασε η Ελλάδα στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας μετά το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου. Oμάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα επί μία εβδομάδα απεγκλώβιζαν ανθρώπους μέσα από τα συντρίμμια. Αψηφώντας το κρύο και τις κακουχίες προσέφεραν μία σωτήρια χείρα βοηθείας.

Εμείς, ως απλοί πολίτες, πρέπει όσο μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο για το γειτονικό λαό και για τους συνανθρώπους μας. Η παροχή βοήθειας , λοιπόν, είναι επιβεβλημένη διότι πραγματικά υποφέρουν. Εξάλλου,  αυτό θα χρειαζόμασταν και εμείς, αν βρισκόμασταν στη θέση τους.

 

Δέσποινα Κούρνη

Γ΄Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης