Η μόδα βλάπτει σοβαρά την οικολογία
Η ανανέωση της ντουλάπας και της γκαρνταρόμπας είναι για εμάς ψυχοθεραπεία! Μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι καλό για τον εαυτό μας. Κάνουμε όμως και κάτι καλό για το περιβάλλον;
Οι έρευνες έδειξαν ότι ένας μέσος καταναλωτής στη Δύση αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα, συγκριτικά με 15 χρόνια πριν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον παράγονται φθηνότερα ρούχα, χαμηλής ποιότητας, με ταχείς ρυθμούς και ότι η μόδα διαρκώς εναλλάσσεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να περισσότερα από αυτά τα ρούχα να καταλήγουν σε χώρες της δυτικής Αφρικής είτε ως δωρεές είτε για συγκομιδή των απορριμμάτων δημιουργώντας ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα.
Πιο συγκεκριμένα, ένα βουνό ύψους 20 μέτρων έχει δημιουργηθεί στην Άκκρα, κοντά στην Γκάνα απειλώντας την υγεία των 100.000 κατοίκων της. Αυτός ο τεράστιος όγκος από σκουπίδια προέρχεται από μεταχειρισμένα ρούχα. Καταφτάνουν στην Άκκρα από άλλες χώρες της Δυτικής Αφρικής, από τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.
Τα ρούχα προέρχονται από κάδους οργανώσεων αρωγής και από δωρεές σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της Δύσης για να μεταπωληθούν ή για να επαναχρησιμοποιηθούν. Η πληθώρα τους καθιστά αδύνατη την αξιοποίησή τους. Ένα μέρος των άχρηστων ρούχων παραδίνονταν στην πυρά, με το βαμβάκι να καίγεται μαζί με το πλαστικό των συνθετικών ινών, γεμίζοντας τον αέρα με τοξικές αναθυμιάσεις. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν στις φλόγες λόγω του υπερβολικού όγκου απορριμμάτων που διαχειρίζονταν και καταστράφηκαν ολοσχερώς.
‘Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των μεταχειρισμένων ενδυμάτων καταλήγουν σε χωματερές οι οποίες λόγω του όγκου τους παίρνουν τη μορφή βουνού. Αυτές είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Επίσης, αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το περιβάλλον. Την περίοδο των μουσώνων τα πεταμένα ρούχα και τα υπόλοιπα απορρίμματα φράζουν τα φρεάτια προκαλώντας πλημμύρες και απειλούν τις ζωές των ανθρώπων με σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Μεγάλο μέρος των απορριμμάτων καταλήγει στη θάλασσα προκαλώντας ανυπολόγιστη ζημιά.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και δυσεπίλυτο. Μία λύση, στην οποία έχουν προβεί κάποιες αφρικανικές χώρες, είναι η επιβολή υψηλών φόρων για την εισαγωγή μεταχειρισμένων ρούχων σε αυτές ώστε να αυξηθεί το κόστος της μεταπώλησή τους και να μειωθεί η παραγωγή.
Η ουσιαστική λύση θα επέλθει μόνο αν αλλάξουμε τις καταναλωτικές συνήθειες. Πρέπει να επανα- προσδιορίσουμε τον ρόλο που έχουν οι αξίες στη ζωή μας. Σημασία δεν έχει η ποσότητα αλλά η ποιότητα. Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ το πολύ!
Αγουρίδα Αμυγδαλιά
Γ΄ τάξη