Εθιστικές ουσίες και έφηβοι

falling-2245869_1920

Εθιστικές ουσίες και έφηβοι

Παρουσίαση της σχέσης των εφήβων με τις εθιστικές ουσίες και ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τη χρήση τους.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι έφηβοι και γενικά όλοι οι άνθρωποι ακόμα και από μικρή ηλικία είναι ο εθισμός. Ο εθισμός είναι μια συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται από εξάρτηση σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα αλλά και σε ουσίες. Προκαλείται από κάπνισμα, ναρκωτικά ,αλκοόλ, τζόγο αλλά και το διαδίκτυο . Υπάρχουν πολλά στάδια του εθισμού καθώς εξελίσσεται και γίνεται τρόπος ζωής  . Δισεκατομμύρια άνθρωποι και κυρίως έφηβοι εθίζονται εξαιτίας αυτών των ουσιών . Μερικά συμπτώματα είναι η έντονη επιθυμία χρήσης της ουσίας αλλά και η παρουσία στερητικού συνδρόμου με την μείωση η την διακοπή της χρήσης της ουσίας .

Η πιο δύσκολη ηλικία για να εθιστεί κάποιος είναι η εφηβεία ,αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά σε αυτή την ηλικία αν εθιστούν στην νικοτίνη , τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ μπορούν να έχουν επίπτωση και στην υπόλοιπη ζωή τους. Οι έφηβοι αυτοί μοιάζουν να έχουν κατάθλιψη όταν απέχουν από το αντικείμενο, με το οποίο έχουν εθιστεί και μπορεί να προβούν σε παραβατικές συμπεριφορές για να μπορέσουν να αποκτήσουν τις αρκετά ακριβές εθιστικές ουσίες .

Το πρόβλημα του εθισμού των νέων στις ουσίες της εξάρτησης είναι δύσκολο να λυθεί αλλά δεν είναι άλυτο . Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη μέσο της οποίας οι νέοι δυναμώνουν ψυχολογικά και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα δυναμικά. Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι το κέντρο ΚΕΘΕΑ που εξυπηρετεί καθημερινά 3.000 άτομα συνήθως χρήστες ουσιών . Οι δραστηριότητες του αφορούν τομείς πρωτογενούς πρόληψης , εκπαίδευσης και έρευνας. Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης  είναι οι συνεδρίες με ψυχολόγους, οι επισκέψεις σε εξειδικευμένους γιατρούς αλλά το πιο βασικό είναι ο προσωπικός αγώνας. Η δύναμη της ψυχής  χαρίζει επιμονή και υπομονή! Κάθε τέλος είναι  μια αρχή!  Μια καινούρια λαμπερή μέρα ξεκινά για όλα τα παιδιά θέλουν να αφήσουν πίσω τις εθιστικές συνήθειες και να ξεκινήσουν μια καινούρια ζωή!  Παραφράζοντας , λοιπόν, τα λόγια του Coehlo  δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν θέλουμε κάτι πολύ ,όλο το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ μας!

 

Διονύσης Τζαφέρος

Μαθητής Γ΄ Γυμνασίου

Σχ. έτος:2022-23

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης