
Ο λουκουμάς (στην κυπριακή διάλεκτο λοκμάς, στα αραβικά και στα τούρκικα lokma, και στα ποντιακά «τσιριχτά»), είναι ένα γλυκό δημοφιλές στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή.
Παρασκευάζεται από ζύμη μαγιάς τηγανισμένη σε καυτό λάδι. Οι λουκουμάδες έχουν σχήμα σφαιρικό ή κρίκου και περιχύνονται με μέλι ή με σιρόπι, γαρνίρονται με κανέλλα και μερικές φορές με ζάχαρη άχνη.
Οι λουκουμάδες ονομάζονται σβιγκοί από τους Έλληνες εβραϊκής καταγωγής, που τους προσφέρουν σαν γλυκό τα Χριστούγεννα. Αναφέρεται ότι η λέξη προέρχεται από τους Ρωμανιώτες, αν και προέρχεται από τη μεσαιωνική γερμανική λέξη Swinge.
Ένα παρόμοιο γλυκό αναφέρεται στην Ιταλία ως sfingi di San Giuseppe.
Στην Τουρκία, οι λουκουμάδες προσφέρονται παραδοσιακά στις κηδείες και σε διάφορες εκδηλώσεις.

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ( 4 κοφτές κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι (7-8 γρ.) μαγιά ξηρή
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
500 ml (2½ κούπες) νερό χλιαρό
λίγη κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
μπόλικο λάδι, για το τηγάνισμα
ΣΥΝΤΑΓΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους λουκουμάδες εκτός από το λάδι. Aνακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ένας χυλός. Προσέχουμε το νερό να μην είναι καυτό αλλά σε θερμοκρασία δωματίου. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε θερμό και ξηρό περιβάλλον για 30-45 λεπτά. Βάζουμε μια κατσαρόλα με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά (160° C). Ετοιμάζουμε και ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο απορροφητικό χαρτί για να τραβάει το λάδι από το τηγάνισμα των λουκουμάδων. Για να γίνουν έξτρα τραγανοί οι λουκουμάδες μας θα τους τηγανίσουμε δύο φορές. Όταν το λάδι έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία βάζουμε το χέρι μας στο μπολ με τη ζύμη, παίρνουμε ζύμη με το χέρι μας και αρχίζουμε να την κλείνουμε μέσα στο χέρι μας. Αυτή ξεκινά να ξεχειλίζει ανάμεσα από τον δείκτη και τον αντίχειρα. Έχουμε το κουταλάκι στο άλλο χέρι και με αυτό παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη τις οποίες αφήνουμε να πέσουν μέσα στην κατσαρόλα. Μιας και το κουτάλι είναι υγρό εύκολα αποκολλάται η ζύμη από το κουτάλι και πέφτει στο τηγάνι. Έτσι κάθε φορά πρέπει να το βουτάμε στο νερό. Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ ρόδινο χρώμα και τους αφαιρούμε από το τηγάνι. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη μέχρι να τελειώσουν όλοι.
Εριόν Μ., Β1
