«ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ»

Ερευνητική Εργασία στο μάθημα της Φυσικής Γ Γυμνασίου

Μελετώντας την Ηλεκτρική Ενέργεια με τις μαθήτριες και τους μαθητές της Γ
Γυμνασίου, πήραμε μία «γεύση» από το πολύ σημαντικό πεδίο της Φυσικής, το πεδίο του Ηλεκτρομαγνητισμού. Ένα πεδίο που έμελε να επηρεάσει και να κυριαρχήσει στις ζωές μας, διαμορφώνοντας έτσι τον σημερινό πολιτισμό μας.
Μέχρι το 1820 τα ηλεκτρικά φαινόμενα θεωρούνταν διαφορετικά από τα μαγνητικά. Τότε ο Δανός καθηγητής φυσικής Έρστεντ εκτελώντας μπροστά σε φοιτητές πειράματα επίδειξης ηλεκτρικών και μαγνητικών φαινομένων πραγματοποίησε, μάλλον τυχαία, μια σημαντική ανακάλυψη: το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί μαγνητικά φαινόμενα. Ο δρόμος για την ενοποίηση των ηλεκτρικών και των μαγνητικών φαινομένων είχε ανοίξει. Λίγο αργότερα ο Γάλλος φυσικός Αμπέρ ισχυρίστηκε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είναι το αίτιο κάθε μαγνητικού φαινομένου. Ο Σκωτσέζος φυσικός Μάξγουελ ενσωμάτωσε αυτή την άποψη στη θεωρία του για τον ηλεκτρομαγνητισμό και ο Αϊνστάιν εμβάθυνε στην ερμηνεία της στο πλαίσιο της θεωρίας της σχετικότητας. Από αυτές τις παρατηρήσεις και τις ιδέες προέκυψαν σημαντικές εφαρμογές, όπως ο ηλεκτρομαγνήτης. Ηλεκτρομαγνήτες υπάρχουν σε ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές: στον ηλεκτρομαγνητικό γερανό, στο ηλεκτρομαγνητικό τρένο, στις συσκευές αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.ά.  Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας κλήθηκαν να ερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για εφαρμογές του Ηλεκτρομαγνητισμού που έχουν διεισδύσει και κυριαρχήσει στις ζωές μας, επεκτείνοντας έτσι τις γνώσεις τους πέρα από το θεωρητικό, επιστημονικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας περιλαμβάνονται στις εξαιρετικές παρουσιάσεις που δημιούργησαν!!! Οι εργασίες έγιναν με την επίβλεψη, καθοδήγηση και συμβουλευτική της καθηγήτριάς τους κ. Αθανασίας Δημητρακοπούλου.
Μπράβο παιδιά! Τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά!

http://blogs.sch.gr/gymsarav/files/2024/05/ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ_Γ1.pdf

ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Περί ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 176 Άρθρα
Georgios F. Giotopoulos is the Headmaster of Junior High School of Saravali, Patras, Greece. He has 22 years' experience as an adult trainer in the field of vocational training. His interests concern transformative learning and especially transformative learning through aesthetic experience, vocational training, adult education, education management, and teachers’ evaluation. https://eap.academia.edu/GeorgeGiotopoulos https://www.researchgate.net/profile/Georgios_Giotopoulos2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης