Περιβαλλοντική Ομάδα Γυμνασίου Σαραβαλίου: Στην Ημερίδα «Σχολεία σε Δράση-Από την Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα»

Η Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου Σαραβαλίου εκπροσώπησε το σχολείο σε μια ιδιαίτερα σημαντική Ημερίδα με θέμα «Σχολεία σε Δράση: Από την Εκπαίδευση στην Ενεργό Πολιτειότητα», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Γενικό Λύκειο Λουσικών, τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αχαΐας κα Ιωάννα Παπαϊωάννου, την Περιφερειακή Επόπτρια Ποιότητας της Εκπαίδευσης κα Αθανασία Μπαλωμένου, τον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης ΔΔΕ Αχαΐας, κο Παπατσίμπα Γεώργιο, τη Σύμβουλο Παιδαγωγικής Ευθύνης του ΓΕΛ Λουσικών κα Ιωάννα Χαρδαλούπα, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Ινστιτούτο Τοπικής Ιστορίας.

Η Ημερίδα δομήθηκε γύρω από δύο κεντρικούς θεματικούς άξονες: Τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον. Η σύνδεση πολιτισμού και περιβάλλοντος με τις αρχές της ενεργού πολιτειότητας και της αειφορίας συμβάλλει στη διαμόρφωση μαθητών που λειτουργούν ως κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες, έτοιμοι να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος. Στην Ημερίδα προσκλήθηκαν και συμμετείχαν Ειδικοί Επιστήμονες, η κα Πανίτσα Μαρία και η κα Πάντζου Παναγιώτα, Καθηγήτριες του Πανεπιστημίου Πατρών, οι οποίες προσέγγισαν σφαιρικά τους δύο θεματικούς της άξονες.

Στην Ημερίδα, οι μαθήτριες και μαθητές της Γ’ Γυμνασίου που συμμετείχαν παρουσίασαν ένα μέρος της έρευνας και των δράσεων του περιβαλλοντικού μας προγράμματος “Νερό: Πρόσημο Αρνητικό”. Η εκδήλωση αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την ομάδα μας να αναδείξει τη σημασία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης των νέων σε θέματα προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του σχολείου εστιάζει στην κατανόηση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού. Οι μαθητές υπό την διακριτική καθοδήγηση της συντονίστριας του προγράμματος κας Αθανασίας Δημητρακοπούλου, Φυσικού και της συμμετέχουσας στο πρόγραμμα κας Ελένης Αντωνοπούλου, Φιλολόγου, ασχολήθηκαν με τον ορισμό ,τα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Στη συνέχεια εστίασαν στη ξηρασία και τη λειψυδρία στο χώρο της Μεσογείου και ειδικότερα στη περιοχή της Αχαΐας και γνωστοποιήσαν δεδομένα μέσα από την αξιοποίηση δυο ερωτηματολογίων σχετικών με την λειψυδρία και την εξοικονόμηση νερού. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, έρευνα και ανάλυση δεδομένων, ανέδειξαν το πώς η αλόγιστη χρήση και η ρύπανση του νερού επηρεάζουν τόσο το περιβάλλον όσο και την ποιότητα ζωής μας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, προτείνοντας λύσεις και δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις και δημιουργικές προσεγγίσεις (είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η αφίσα του δικού μας σχολείου μας επιλέχθηκε ως επίσημη αφίσα της ημερίδας) πιστεύουμε ότι οι μαθητές μας κατάφεραν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό για το μέλλον του νερού στον πλανήτη μας.

Επίσης η συμμετοχή σε αυτήν την Ημερίδα έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να κατανοήσουν βαθύτερα την έννοια της ενεργού πολιτειότητας. Ως νέοι πολίτες, μέσω ενός πρόσφορου και εποικοδομητικού διαλόγου τόσο με μαθητές της ευρύτερης περιοχής των Πατρών, των Σερρών, της Αστυπάλαιας και της Βιέννης όσο και με καθηγητές του πανεπιστημίου Πατρών και του Προέδρου του ινστιτούτου της τοπικής ιστορίας, συνειδητοποίησαν ότι η γνώση και η εκπαίδευση δεν είναι αρκετές από μόνες τους αλλά απαιτείται δράση, ενημέρωση και συλλογική ευθύνη.

Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν περιορίζεται στα στενά όρια της σχολικής αίθουσας. Μέσα από προγράμματα όπως το “Νερό: Πρόσημο Αρνητικό” και τη συμμετοχή μας σε ημερίδες, οι μαθητές αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, καλλιεργούν την κριτική σκέψη και προετοιμάζονται για τον ρόλο τους ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες.

Συντάκτριες του άρθρου: Αθανασία Δημητρακοπούλου, Ελένη Αντωνοπούλου

de56d6be deae 4f8a b840 5ec238d91b39 873x432 1 00931ee1 130a 44f8 97b7 3cb1418cb22e jpg 8c3a38c9 59d8 41f3 9769 0e2b4a6c7cc1 jpg Q44 e280a324 5a6a 40f5 94e3 ab7ed08b81d6 jpg dfg.jpg de56d6be deae 4f8a b840 5ec238d91b39 jpg d71.jpg a70a7c83 cf6d 4cae a4eb 5a664029882d jpg 30836511 07c7 4db3 9ce0 fe6401937749 jpg 3565162a b75a 4c3e 98ff 7ca5e4e29460 jpg 5c0441f1 cd77 4075 b5ea 7442e1d05624 jpg

ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Περί ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 255 Άρθρα
Georgios F. Giotopoulos is the Headmaster of Junior High School of Saravali, Patras, Greece. He has 25 years' experience as an adult trainer in the field of vocational training. His interests concern transformative learning and especially transformative learning through aesthetic experience, vocational training, adult education, education management, and teachers’ evaluation. https://eap.academia.edu/GeorgeGiotopoulos https://www.researchgate.net/profile/Georgios_Giotopoulos2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης