Πώς η υγιεινή διατροφή συμβάλλει στη φυσική και ψυχολογική κατάσταση των παιδιών;

Οι πληροφορίες του άρθρου που ακολουθεί αποτελούν προϊόν συνέντευξης από γιατρό παθολόγο:

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί χρειάζονται τροφή για να επιβιώσουν. Μπορεί ο τρόπος που τρέφονται τα παιδιά να επηρεάσει τη φυσική και ψυχική ανάπτυξή τους;

Ας αρχίσουμε με τη φυσική κατάσταση των παιδιών. Ένα παιδί χρειάζεται πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, λίποι, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά, διότι η έλλειψη κάποιου από αυτά θα επηρεάσει τον αναπτυσσόμενο οργανισμό του. Είναι σαν να θέλουμε να χτίσουμε μια πολυκατοικία και να μη βάζουμε τούβλα, τσιμέντο ή σίδερα. Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες (κρέας, αυγά, γάλα), οι υδατάνθρακες (φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά), λίποι είτε φυτικής προελεύσεως είτε ζωικής. Οι ποσότητες όλων αυτών που λαμβάνουμε θα πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία. Η υπέρμετρη κατανάλωση του ενός από αυτά ή η πλήρη αποχή από τη λείψει κάποιου, απορυθμίζει σε μεγάλο βαθμό το σώμα που αναπτύσσεται.

Ο άνθρωπος αποτελείται από το σώμα και τη ψυχή. Άρα η διατροφή επηρεάζει και τη ψυχική υγεία των παιδιών. Ένα παιδί που δε τρέφεται σωστά έχει ελλείψεις σε απαραίτητες βιταμίνες (φιλικό οξύ, βιταμίνες σειράς 12 ), νάτριο, κάλιο επηρεάζουν άμεσα τη δυνατότητα συγκέντρωσης και τη ψυχική διάθεση των παιδιών. Επιπλέον ένα παιδί που δεν ικανοποιεί το αίσθημα την πίνας, δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί =, να μελετήσει ή να παίξει.  Ακόμα πιο επιστημονικά εμφανίζουνε υπογλυκαιμικά συμπτώματα τα οποία είναι να ήμαστε οξύθυμοι, να έχουμε αδυναμία συγκέντρωσης, κούραση και γενικότερα άσχημη διάθεση. Επίσης δεν είναι καλό ένα παιδί να τρώει συνέχεια γλυκά για να είναι ευτυχισμένο, διότι μπορεί εκείνη την ώρα να έχει ψυχική ευεξία, αλλά πολύ σύντομα θα εμφανίσει σωματικά προβλήματα (παχυσαρκία και απορρύθμιση του οργανισμού του), τα οποία μπορούν να οδηγήσουν και σε ψυχολογικά προβλήματα.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης