Γενικά και ιστορική διαδρομή

Γενικά και ιστορική διαδρομή

Η Τρίπολη (παλαιότερα γνωστή ως Τριπολιτσά ή Ντριπολιτσά) είναι πόλη στην κεντρική Πελοπόννησο. Είναι η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του Νομού Αρκαδίας και της τέως  επαρχίας Μαντινείας  και αποτελεί έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Βρίσκεται χτισμένη σε οροπέδιο σε υψόμετρο 655 μέτρων. Ο πληθυσμός της είναι 30.090 κάτοικοι, ενώ ο πληθυσμός του ομώνυμου Δήμου είναι 47.457 κάτοικοι. Η Τρίπολη είναι μια σύγχρονη πόλη με έντονη οικοδομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνεται συνεχώς.

Η ιστορία της Τρίπολης δεν είναι πολύ παλιά και μπορεί να εντοπιστεί όχι νωρίτερα από τον 15ο αιώνα, όταν ήταν γνωστή ως Τριπολιτσά ή Ντροπολιτσά . Η πόλη ξεκίνησε σαν ένας μικρός οικισμός τσοπάνων και γεωργών, επειδή συγκεντρώθηκαν σ΄αυτόν οι κάτοικοι των γειτονικών πόλεων Τεγέας, Μαντινείας και Παλλαντίου. Ο αρχικός χώρος εγκατάστασης τους ήταν μάλλον ο λόφος της Δεξαμενής. Το θέαμα που αντίκρυσαν από κει τότε ήταν ένα δάσος δρυών. Σε αυτή την πυκνή παρουσία δρυών θα πρέπει πιθανότατα να οφείλει το όνομά της η «Ντρομπολιτσά» από τη σλάβικη λέξη dabr, που σημαίνει δρυς.

Η ίδρυση της πόλης τοποθετείται ανάμεσα στον 8ο και 10 μ.Χ. αιώνα, όταν στους πρόποδες του Μαινάλου και κοντά στη θέση της σημερινής Τρίπολης δημιουργήθηκε ένας αρχικός μικρός οικισμός από λιγοστούς νομάδες Σλάβους. Ο οικισμός αυτός   αργότερα ενώθηκε με τους κοντινούς πολυπληθείς οικισμούς των ντόπιων. Ο οικισμός με τον καιρό μεγάλωσε και στη συνέχεια μετακινήθηκε προς την  περιοχή του λόφου Μπιζάνι (Μεγάλη Τάπια). Με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε τελικά σε πόλη.

 

Σχολιάστε

Top